7,5K
Bardzo lubię eksperymentować z drożdżowymi wypiekami, dodając do nich różne składniki. Na blogu jest już chlebek z pomidorowym sokiem, z kukurydzą, kiełbasą, bułki z parówką i wiele, wiele innych. Dzisiaj ponownie chleb, tym razem z niewinną kaszą manną. Jest ona prawie niewyczuwalna, chlebek jest mleczny, leciutki, strukturą podobny do chleba tostowego. Polecam!
Składniki: (na keksówkę o dolnych wymiarach 30×10 cm)
Rozczyn:
40 g świeżych drożdży lub 20 g drożdży suchych
8 łyżek ciepłej wody
2 łyżeczki cukru
4 łyżki mąki pszennej
Ciasto:
600 g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
150 g kaszy manny
2 łyżki oliwy z oliwek
350 g ciepłego mleka
Dodatkowo:
masło i bułka tarta do formy
1 roztrzepane jajko do posmarowania chleba
sezam do posypania chlebka
Przygotowanie:
Rozczyn: W ciepłej wodzie rozpuścić świeże drożdże (używając drożdży suchych pomijamy przygotowywanie rozczynu. Od razu łączymy je z pozostałymi składnikami). Do mieszanki drożdżowej dodać cukier oraz mąkę pszenną i wymieszać, np. widelcem, aż składniki się połączą. Miskę z rozczynem przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce bez przeciągów. W lecie może to być blat kuchenny, a w zimę wystarczy położyć miskę koło kaloryfera. Rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Więcej na ten temat przeczytasz tutaj.
Ciasto: Do wyrośniętych drożdży wsypać przesianą mąkę, sól, kaszę mannę, oliwę z oliwek oraz stopniowo wlewać mleko. Ciasto wyrabiać (polecam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego), aż będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk. W razie potrzeby podsypać ciasto odrobiną mąki lub dolać mleka.
Z ciasta uformować kulę i przełożyć do miski wysmarowanej olejem lub obsypanej mąkę, ponownie przykryć ściereczką i pozostawić w tym samym miejscu co poprzednio do wyrośnięcia na ok. 60-90 minut. W cieplejsze dni godzinka powinna wystarczyć 😉 Polecam w połowie tego czasu odgazować ciasto, uderzając w nie pięścią- chlebek będzie bardziej puszysty.
Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść rękami, nadać mu podłużny kształt i umieścić w formie keksówce o długości 30 cm i szerokości 10 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną. Już po raz ostatni przykryć chlebek ściereczką i odstawić na 45-60 minut do napuszenia.
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Chlebek wysmarować roztrzepanym jajkiem i posypać sezamem. Nie zużyjecie całego jajka, więc można go wykorzystać, np. do jajecznicy 😉
Piec w 200 st.C przez ok. 30-40 minut, aż chlebek ładnie się zarumieni. Upieczony wyjąć z piekarnika, a po kilku minutkach również z keksówki. Odstawić na kratkę do studzenia. Smacznego!