4,5K
Wczoraj na Fb większość z Was głosowała na te muffinki. Powiem Wam, bardzo dobry wybór! Na dworze zrobiło się chłodniej, nie wiem jak Wy, ale ja kurtki, apaszki i ciepłe buty pomału zaczynam wyciągać z szafy 🙂 Dzisiejszy przepis jest właśnie na jesienne, ponure dni. Aromatyczne muffinki pachnące cynamonem z mnóstwem kawałków jabłek. Przypominam, że na blogu po lewej stronie znajdziecie mnóstwo innych przepisów na muffinki i babeczki (klik).
Wczoraj na Fb większość z Was głosowała na te muffinki. Powiem Wam, bardzo dobry wybór! Na dworze zrobiło się chłodniej, nie wiem jak Wy, ale ja kurtki, apaszki i ciepłe buty pomału zaczynam wyciągać z szafy 🙂 Dzisiejszy przepis jest właśnie na jesienne, ponure dni. Aromatyczne muffinki pachnące cynamonem z mnóstwem kawałków jabłek. Przypominam, że na blogu po lewej stronie znajdziecie mnóstwo innych przepisów na muffinki i babeczki (klik).
Składniki: (na ok. 12 sztuk)
Ciasto:
2 jajka
3/4 szkl mleka
120 g masła, stopionego
200 g cukru
280 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
Dodatkowo:
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka roztrzepać w misce, połączyć z mlekiem i ostudzonym masłem. W innym naczyniu wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, cynamon, proszek do pieczenia). Suche wsypać do mokrych, dodać również jabłka pokrojone w kostkę i krótko wymieszać tylko do połączenia składników.
Masę nakładać do papilotek na muffinki do ich 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez ok. 20 minut do ładnego zarumienienia i wyrośnięcia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!
2 komentarze
Muffinki uwielbiam. Przepysznie to wygląda ^^
Polecam wypróbować 🙂 Pozdrawiam!