3,1K
Zapewne wielu z Was pamięta te ciastka z dzieciństwa. Wypiekano je już za czasów PRL, a dzisiaj goszczą na Nastoletnich. Amerykanki to kruchutkie, okrągłe ciastka, które od spodu wysmarowane są cytrynowym lukrem. U mnie w domu prawie zawsze jest coś słodkiego na stole. Domowe ciasteczka znikają bardzo szybko. Gdy ktoś ma ochotę, sięga do miseczki i zajada. Tak po prostu 😉
Składniki: (na ok. 40 sztuk)
Ciasto:
200 g miękkiego masła
180 g drobnego cukru
2 jajka
500 g mąki pszennej
2 op. budyniu śmietankowego bez cukru (2×40 g)
6 łyżek mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
1 szkl cukru pudru
3 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto: Masło utrzeć z cukrem, pod koniec dodać jajka i dalej miksować. Następnie wsypać mąkę, budyń, proszek do pieczenia oraz mleko. Wszystko dobrze zmiksować (masa powinna być bardzo gęsta). Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Każdą lekko spłaszczyć dłonią.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 10-15 minut do lekkiego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce.
Lukier: Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny do powstania gęstego lukru. Jeszcze ciepłe ciasteczka wysmarować od spodu lukrem. Smacznego!
Inspiracja/ źródło: klik
2 komentarze
U mnie takich się nie piekło 🙁 przepis wygląda bardzo obiecująco, wypróbuję przy najbliższej okazji.
Z całego serducha polecam 😉 Do kawki idealne! Pozdrawiam 🙂