2,1K
Kolejne włoskie pieczywo na blogu. Grissini to długie, cienkie i bardzo chrupiące paluszki z ciasta drożdżowego podawane we Włoszech tuż przed posiłkiem jako przekąska. Pysznie smakują z ulubionymi sosami, dipami czy też jako dodatek do zup. Na blogu znajdziecie przepisy na inne pieczywo z tego kraju, m.in. na Steccę, Panini i Fougasses. Polecam!
Składniki: (na ok. 15 sztuk)
Ciasto:
5 g suchych drożdży
200 ml letniej wody
400 g mąki pszennej typ 750
2 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
60 g stopionego masła
mak, sezam do posypania
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki umieścić w misce, wymieszać. Następnie wyrabiać przez ok. 10 minut, aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie kleić się do rąk. Można wyrobić przy pomocy miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego.
Ciasto uformować w kulę, umieścić w oprószonej mąką misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 godziny do podwojenia, a nawet potrojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko zagnieść rękami i podzielić na 15 części. Każda o wadze ok. 40 g. Z każdej części uformować wałeczek o długości 25 cm. Skręcić w spiralę i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do napuszenia.
Pod koniec tego czasu rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Paluszki wysmarować stopionym masełkiem i posypać makiem oraz sezamem.
Piec przez 15-20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę w celu wystudzenia. Podawać, np. z oliwą lub ulubionymi sosami. Smacznego!
Przepis zmodyfikowany z książki Piotra Kucharskiego „Chleb. Domowa Piekarnia”.