2,6K
Żelatynę zalać zimną wodą. Po 1-2 minutkach podgrzać w mikrofalówce lub na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści.
Arbuzową masę przelać do 3-4 plastikowych pojemników na galaretki*. Schłodzić w lodówce kilka godzin do całkowitego stężenia.
Przez ostatnie dni troszkę Was zaniedbuję, co związane jest oczywiście z początkiem roku szkolnego. Wybaczcie, ale nauka jest teraz na pierwszym miejscu 😉
Dzisiaj szybki i naprawdę prosty przepis na domową galaretkę o smaku arbuza. W sklepach roi się od tych owoców, więc pobudźmy wyobraźnię i zróbmy ten prosty deserek. Polecam!
Składniki: (na 3-4 porcje)
1 kg arbuza (po obraniu ok. 600 g)
1 łyżka miodu
(lub więcej)
(lub więcej)
1 łyżka soku z cytryny
1,5 łyżki żelatyny
5 łyżek zimnej wody
Przygotowanie:
Arbuza obrać ze skóry i wyjąć pestki. Zmiksować z miodem i sokiem z cytryny do gładkości.
Żelatynę zalać zimną wodą. Po 1-2 minutkach podgrzać w mikrofalówce lub na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści.
Lekko ciepłą wlać do zmiksowanego arbuza i energicznie wymieszać.
Arbuzową masę przelać do 3-4 plastikowych pojemników na galaretki*. Schłodzić w lodówce kilka godzin do całkowitego stężenia.
Gdy galaretki stężeją delikatnie wyjąć je z foremek (poklepując od spodu lub wkładając na chwilkę do gorącej wody) i od razu podawać. Smacznego!
*Jeśli nie posiadacie specjalnych pojemników na galaretki, można zastąpić je zwykłymi szklankami, jednak wyjęcie z nich galaretek może być nieco trudniejsze. Polecam wtedy zanurzyć szklanki na chwilkę w gorącej wodzie.
3 komentarze
Smacznie i prosto, tak jak lubię 🙂
Zapraszam do moich przepisów 🙂 pomysły na kolację
Fajna galaretka, wygląda dosyć okazale. Świetnie!
wygląda genialnie !