Angielskie bułeczki bez użycia piekarnika- wystarczy patelnia. W smaku bardzo przypominają tradycyjne bułki pszenne. Tak jak one są miękkie i puszyste. Podczas przygotowywania English muffins ważny jest czas „smażenia” bułeczek na patelni. W przepisie podałam, by smażyć je około 10 minut z każdej strony, ale ten czas może się skrócić lub wydłużyć. Należy kontrolować, czy bułeczki się nie przypalają.
SKŁADNIKI
(na 10 bułek)
Ciasto:
- 14 g drożdży świeżych
- 2 łyżeczki cukru
- 50 ml ciepłej wody
- 450 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 250 ml ciepłego mleka
- 30 g miękkiego masła
Dodatkowo:
- mąka ziemniaczana do obtoczenia bułek
- odrobina oleju do wysmarowania patelni
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier oraz 2 łyżki przesianej mąki. Wymieszać i odstawić na bok na 20 minut do wyraźnego wyrośnięcia rozczynu. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać sól, wyrośnięte drożdże oraz wlać mleko. Całość wyrabiać mikserem z hakiem, aż będzie sprężyste i jednolite pod koniec dodając miękkie masło.
Wyrobione ciasto pozostawić w misce na 60 minut w ciepłe miejsce przykrywając ściereczką.
Po tym czasie, gdy ciasto pięknie urosło, krótko zagnieść je dłońmi na kuchennym blacie oprószonym mąką, a następnie podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę, którą na końcu spłaszczyć dłonią i obtoczyć z obu stron w mące ziemniaczanej.
Uformowane bułeczki przenieść na papier do pieczenia (dobrze jest go również oprószyć mąką ziemniaczaną, by bułeczki podczas wyrastania się nie przykleiły od spodu). Pozostawić w ciepłe miejsce na około 30 minut do napuszenia. Pamiętajcie, by kładąc bułki na papier zachować odległości między nimi (urosną).
Po tym czasie patelnię z nieprzywierającym dnem wysmarować olejem i rozgrzać. Bułeczki delikatnie zdjąć z papieru (najlepiej łopatką, by ich nie odgazować). Umieścić na rozgrzanej patelni.
Smażyć na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 10 minut z obu stron. Czas ten może ulec zmianie. Zajadać po przestudzeniu lub prosto z patelni. Smacznego! 🙂
RADY
- bułki można zrobić na suchych drożdżach. Pomijamy wtedy przygotowywanie rozczynu.
Inspiracja: klik
14 komentarzy
Wyglądają smakowicie.
Oleju do 'smażenia' powinno być więcej czy tak aby delikatnie zakryć dno?
Pozdrawiam
Delikatnie wysmarować patelnię olejem 🙂 Nie więcej. Pozdrawiam!
czyli nie ma sensu robić takich bułeczek na śniadanie, bo przygotowywanie i czekanie, aż to wszystko spuchnie, wyrośnie trwa ze 2-3 godziny 😀
heh, mimo wszystko polecam 😉
Bałam się, że jeśli nie dam mąki ziemniaczanej i posypie bułeczki zwykłą to nie wyjdą, ale są REWELACYJNE!! Pyszne, mięciutkie, drozdzowe. Polecam jeśli ktoś nie posiada piekarnika
Dzięki za opinię! 😉
Hej! Polecam Ci moją metodę na poranne bułki (te też tak wychodzą). Przed pójściem spać robię ciasto i wstawiam na noc do lodówki, rano dzielę bułki, ogarniam się, kiedy rosną i zostaje pieczenie na patelni, akurat na śniadanie;)
No niestety, ale nie wyszły. Mimo takich samych proporcji (robiłam już dwa razy), za każdym razem zakalec…chyba to zostawię, bo szkoda mi czasu, zostane przy takich z piekarnika, przynajmniej zawsze mi wychodzą. Pozdrawiam.
výborné
To są bułeczki z mojego dzieciństwa gdy nie było nas stać czasami na chleb moja mamusia je robiła. Zresztą potem też je robiła ale ten smak zawsze będzie mi przypominać te cudowne lata. Choć mamy ze mną już nie ma to czasami je robię bo mój syn bardzo je lubi tak jak Ja. Bardzo dziękuję i pozdrawiam
Piękne wspomnienia!!❤️
PYSZ-NE! <3
naprawdę świetne 🙂 jednak konsystencja ciasta zależy od mąki, u mnie ciasto było dość twarde i sprężyste, bułeczki są mięciutkie ale jednak trochę przysiadają po wyjęciu z patelni 🙂
Pyszne bułeczki zjadłam z całą rodziną – czyli z psem. Pozdrawiam !