8,8K
Ten przepis przysłała na konkurs Pani Dominika S. Bardzo mnie zaciekawił, więc postanowiłam nagrodzić go II miejscem. Tak jak obiecałam, wszystkie zwycięskie przepisy konkursu „Słodko, Oryginalnie i Urodzinowo” osobiście przetestuję i opublikuję na Nastoletnich. Dzisiaj przyszedł czas właśnie na Ciasto Ferrero Rocher. Co tu dużo pisać… warte jest zachodu! Źródłem przepisu jest blog Moje Wypieki. Ja niestety (przyznam się :D) zapomniałam o polewie czekoladowej, ale myślę, że nie wpłynęło to jakoś bardzo na smak ciasta. Pani Dominice jeszcze raz gratuluję, a Was zapraszam do wypróbowania tego przepisu.
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25×40 cm)
Biszkopt czekoladowo-orzechowy:
8 jajek
180 g cukru
120 g mąki pszennej tortowej
40 g kakao
200 g orzechów laskowych (dałam mniej)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem Ferrero Rocher:
400 g serka mascarpone
400 g Nutelli
100 g mlecznej czekolady, posiekanej
½ szkl drobno posiekanych orzechów laskowych (dałam mniej)
Krem śmietankowy:
500 ml śmietanki kremówki 36%
100 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Poncz:
1/2 szkl likieru karmelowego lub orzechowego
1/4 szkl wody
Polewa czekoladowa:
100 g mlecznej czekolady
100 ml śmietanki kremówki 36%
1,5 łyżeczki miodu
Dodatkowo:
250 ml śmietanki 36%
1,5 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 160 st.C.
Biszkopt czekoladowo-orzechowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Orzechy zmielić dwukrotnie. Dodać do nich przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać.
Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać sól i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Następnie dodawać po kolei żółtka, miksować. Na koniec wsypać wymieszane suche składniki i bardzo delikatnie wmieszać je do piany.
Tak przygotowane ciasto przelać do blaszki o wymiarach 25×40 wyłożonej papierem. Piec w 160 st.C przez ok. 40-45 minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Następnie przekroić wzdłuż na dwa równe blaty.
Krem Ferrero Rocher: Posiekaną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Do letniej dodać serek mascarpone, Nutellę oraz posiekane orzeszki, dobrze zmiksować. Masę odstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia.
Krem śmietankowy: Śmietankę kremówkę ubić mikserem na sztywno, dodając pod koniec cukier puder oraz serek mascarpone. Połączyć na wolnych obrotach miksera.
Poncz: Składniki wymieszać ze sobą. Nasączyć obydwa biszkopty.
Polewa czekoladowa: W garnuszku podgrzać śmietankę z miodem. Gdy będzie gorąca, ale nie wrząca dodać do niej pokruszoną czekoladę i dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Pozostawić do zgęstnienia. Ja niestety zapomniałam o polewie. Zorientowałam się, dopiero gdy udekorowałam ciasto bitą śmietaną…
Pierwszy, nasączony blat biszkoptu wysmarować 1/2 kremu Ferrero Rocher. Przykryć całym kremem śmietankowym. Na to II blat biszkoptu nasączonego i reszta kremu Ferrero Rocher. Wierzch ciasta polać gęstniejącą polewą, wyrównać. Gdy polewa stężeje udekorować ciasto ubitą śmietaną z cukrem pudrem. Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce. Smacznego!
9 komentarzy
Smacznie 🙂
Szalejesz:)
ciasto wygląda obłędnie 🙂
Dziekuje i polecam wyprobowac! 😉 Pozdrawiam.
co można dać zamiast nutelli?
Witam 🙂 Nutella jest tutaj niezbedna. Ewentualnie mozna zastapic ja tanszym kremem czekoladowym. Pozdrawiam!
Uwielbiam Ferrero Rocher. Nie mogę się doczekać aż spróbuję ciasta w tej odsłonie. 🙂
„Przekroić wzdłuż na 2 blaty” – wzdłuż to znaczy tak jak biszkopt ma tort, w grubości ? Czy jeden blat kroimy na pol po dłuższym boku żeby mieć dwa małe blaty …?
jak tort 🙂