Ciasto drożdżowe ze sporą ilością jaj i masła wzbogacone o skórkę cytrynową. Do tego świeże sezonowe truskawki i słodka maślana kruszonka na wierzchu. Zapach tego ciasta tuż po wyjęciu z piekarnika lub w końcowej fazie pieczenia jest nie do podrobienia! Upiecz tę klasykę ;).
SKŁADNIKI
(na dużą blaszkę o wymiarach 25×35 cm)
Ciasto:
- 30 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 150 g cukru
- 500 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 jajka
- skórka otarta z 1 cytryny, sparzonej
- 150 g miękkiego masła
Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 80 g cukru
Dodatkowo:
- 600 g truskawek
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE
Kruszonka: Składniki rozetrzeć palcami na sypką kruszonkę, schować do lodówki.
Ciasto: Na początku odważyć wszystkie potrzebne składniki. W miseczce upłynnić drożdże z cukrem. Wlać 100 ml ciepłego mleka, wsypać 50 g mąki, wymieszać, przykryć miseczkę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut do ruszenia drożdży.
Do dużej miski wsypać resztę cukru i mąki, wbić jajka, dodać również sól, pozostałe mleko, wyrośnięte drożdże i otartą skórkę ze sparzonej wrzątkiem cytryny (ścieramy tylko żółtą część). Całość porządnie wyrobić mikserem z hakiem (lub końcówkami wyrabiającymi do ciasta drożdżowego). Pod koniec wyrabiania dodać miękkie masło. Wyrabianie potrwa dobre kilka-kilkanaście minut. Ciasto będzie bardzo luźne i klejące, nie należy podsypywać mąką.
Pozostawić w misce, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrastania.
Po tym czasie odgazować ciasto dłonią lub drewnianą łyżką, przełożyć na dużą prostokątną blaszkę o wymiarach 25×35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Zwilżoną w wodzie dłonią równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni. Posypać pokrojonymi truskawkami, docisnąć owoce do ciasta. Przykryć ściereczką i pozostawić na 40-60 minut do napuszenia.
Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Na truskawki wysypać zimną kruszonkę. Piec przez około 45-50 minut do ładnego zarumienienia, wyrośnięcia i pięknego zapachu. Wyjąć, wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
RADY
- suchych drożdży dajemy dwa razy mniej niż świeżych (15 g) i pomijamy przygotowywanie rozczynu (wystarczy wyrobić je z resztą składników).
- przepis jest na dużą blaszkę. Można upiec w odrobinie mniejszej, wtedy ciasto będzie wyższe.
- najlepiej piec na wyższym piętrze w piekarniku, by to kruszonka mocniej się spiekła, a nie spód.
- można wykorzystać dowolne owoce, świetnie sprawdzi się rabarbar i śliwki.
10 komentarzy
takie ciasta mogłabym jeść codziennie 🙂
Zachęcam do upieczenia! 🙂 Pozdrawiam!
Piekarnik Góra dół czy ternoobieg?
góra dół 🙂
A zamiast mleka mozna dodac maślankę?
Myślę, że tak 😉
Do zaczynu z drożdży ile cukru należy dodać? Najpierw jest aby drożdże upłynnić z cukrem, a potem żeby resztę cukru dodać do ciasta.
Wystarczy łyżka do zaczynu 🙂
A czy tu moge pomieszać rabarbar z truskawkami? I czy rabarbar z cukrem podgrzać przed położeniem na ciasto? Jak mi radzisz?
wymieszać, nie trzeba podgrzewać 🙂