3,3K
Na wstępie napiszę, że erytrol użyty do tych kokosanek to zdrowy słodzik. Można go zastąpić innym cukrem, np. trzcinowym lub ksylitolem. Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel „Fit Słodkości”. Autorka przepisu pisze, że z podanej porcji wyjdzie ok. 12 kokosanek. Mnie wyszło więcej 🙂
Te kokosanki są zdrowszą wersją klasycznych. Marchewka i migdały nadają ciasteczkom innego, ciekawego smaku. Gorąco polecam!
Te kokosanki są zdrowszą wersją klasycznych. Marchewka i migdały nadają ciasteczkom innego, ciekawego smaku. Gorąco polecam!
Składniki: (na ok. 20 sztuk)
2 białka
szczypta soli
5 łyżek erytrolu (ewentualnie ksylitol lub cukier trzcinowy)
1 szkl mielonych migdałów
1 1/2 szkl wiórków kokosowych
1 marchewka, starta na drobnych oczkach
skórka otarta z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 150 st.C. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce erytrolu. Do ubitych na lśniącą pianę białek dodać mielone migdały, wiórki kokosowe, startą marchewkę oraz skórkę z pomarańczy. Całość wymieszać delikatnie szpatułką, by białka nie opadły.
Dużą, płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy uformować okrągłe kokosanki i umieścić je na blaszce. Odstępy pomiędzy kokosankami nie muszą być duże, gdyż ciastka nie zmieniają kształtu. Piec w nagrzanym do 150 st.C piekarniku przez ok. 15-20 minut do ładnego zezłocenia. Upieczone wyjąć i przenieść na kartkę do studzenia. Smacznego!
2 komentarze
Super pomysł na bezcukrowe ciasteczka 🙂
Brzmi na prawdę smacznie 🙂 Uwielbiam takie słodycze 😀