Clafoutis to francuski deser składający się z wiśni bądź czereśni zalanych rzadkim ciastem przypominającym nasze ciasto na naleśniki. Zapieka się go w piekarniku i podaje na ciepło lub zimno, posypując cukrem pudrem. Na pewno napotkaliście się już na wersję z innymi owocami, np. jagodami lub truskawkami. Ja jednak pozostaję przy klasycznej wersji :). Deser ten jest bardzo charakterystyczny w smaku. Trochę jak pudding, trochę jak gruby naleśnik. Jest raczej zbity i ciężki, mogłoby się wydawać, że trochę zakalcowaty. Bardzo smaczny i prosty do przygotowania. Polecam!
SKŁADNIKI
(na formę o średnicy 23 cm)
Ciasto:
- 3 jajka
- 100 g cukru
- szczypta soli
- 250 ml mleka
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
- 30 g masła, stopionego i przestudzonego
- 100 g mąki pszennej
Dodatkowo:
- odrobina masła i cukru do przygotowania formy
- 400 g wiśni lub czereśni
- cukier puder do oprószenia
PRZYGOTOWANIE
Formę o średnicy 23 cm wysmarować masłem i obsypać cukrem. Wiśnie umyć, wydrylować z pestek. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C.
Ciasto: Jajka ubić z cukrem i szczyptą soli do spieniania. Wlać mleko, ekstrakt migdałowy, stopione masło oraz wsypać przesianą mąkę. Wszystko krótko zmiksować do połączenia. Powstałe ciasto przelać przez sitko do przygotowanej wcześniej formy (pozbędziemy się ewentualnych grudek mąki). Do ciasta wrzucić wydrylowane wiśnie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 35 minut, aż clafoutis ładnie wyrośnie i się zarumieni.
Wyjąć, podawać na ciepło lub zimno oprószając cukrem pudrem. Można pokusić się o gałkę ulubionych lodów. Smacznego!
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
1 porcja (1/12 deseru) | całość przepisu | |
wartość energetyczna | 135,2 kcal | 1622 kcal |
białko | 3,7 g | 43,9 g |
tłuszcz | 4,5 g | 54,3 g |
węglowodany | 20,2 g | 242,0 g |
4 komentarze
Oczywiscie 🙂 Prosze pominac.
Pozdrawiam!
Myślisz, że za ciepłe masło mogło spowodować, że wyszedł całkowity zakalec? Szczerze to nie wiem, czy to co mi wyszło (a było bardzo dobre 🤭) było zakalcem, czy to właśnie ta ciężkość i zakalcowatość o której mówisz, ale chcę wiedzieć czy można lepiej. Błędu mogę się doszukiwać właśnie w moim pośpiechu i nieprzestudzeniu masła 🙂
Cześć! Tak, ten deser taki jest 😉 Bardziej jak gruby naleśnik☺️ Następnym razem przestudź masło i dobrze ubij jajka z cukrem- powinno być lepiej! 😁
Idealny deser do moich czereśni 😀