Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najzdrowszych kasz. Bardzo często gości u mnie na śniadanie i obiad. Raz na słodko, raz na wytrawnie. Dzisiaj zapraszam Was na pyszną jaglankę z żurawinowymi powidłami i nutą wanilii. Proste i szybkie w przygotowaniu danie, które znakomicie sprawdzi się o poranku. Polecam! 😉
SKŁADNIKI
(na 2 porcje)
Jaglanka:
- 100 g kaszy jaglanej
- 450 ml mleka (można użyć także roślinnego, np. kokosowego)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub 1/2 laski wanilii)
- dowolne słodzidło, np. cukier trzcinowy lub ksylitol (ok. 2 łyżki)
Powidła żurawinowe:
- 50 g suszonej żurawiny
- 80 ml wrzątku
PRZYGOTOWANIE
Powidła żurawinowe: Suszoną żurawinę zalać w miseczce wrzątkiem, odstawić na 20 minut pod przykryciem. Następnie zblendować (razem z wodą) na gęste powidła.
Jaglanka: Kaszę przepłukać pod zimną, a następnie gorącą wodą, dokładnie odsączyć na sicie. Wsypać do garnka, zalać mlekiem, dodać ekstrakt z wanilii oraz cukier trzcinowy (lub ksylitol). Gotować przez około 15 minut, najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas mieszając w szczególności w końcowej fazie gotowania. Po tym czasie, gdy kasza będzie już miękka, zdjąć garnek z ognia i pozostawić pod przykryciem na 10 minut do zgęstnienia jaglanki.
Przełożyć do dwóch miseczek, podawać z powidłami żurawinowymi. Smacznego!