29,8K
Ciasto, które od jakiegoś czasu szaleje w sieci. Słysząc wiele dobrych opinii, postanowiła, że i ja wypróbuję to ciasto. Nie zawiodłam się! Lekka, serowa pianka na herbatnikach przykryta kokosową posypką smakuje naprawdę rewelacyjnie. Najbardziej Śnieżny puch zasmakował mojemu Tacie, który uwielbia wszystko, co ma w sobie kokos 😉 Serdecznie polecam Wam ten przepis. Jest banalnie prosty, a w dodatku bez pieczenia.
Składniki: (na blaszkę 24×24 cm)
Spód:
ok. 200 g herbatników
Śnieżny puch:
500 g twarogu sernikowego, zmielonego (może być z wiaderka)
3 łyżki cukru pudru
2 Śnieżki (bita śmietana w proszku)
1 szkl mleka
2 galaretki (u mnie agrestowe, mogą być również cytrynowe)
500 ml wrzącej wody
Kokosowa posypka:
6 łyżek wiórek kokosowych
1 duża łyżka masła
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Spód: Blaszkę o wymiarach 24×24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie poukładać herbatniki.
Śnieżny puch: Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia.
Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej i puszystej bitej śmietany. Następnie dodać do niej cukier puder oraz zmielony ser, krótko zmiksować. Wystudzoną galaretkę strumyczkiem wlewać do masy, ciągle miksując, aż składniki się połączą. Masę śmietanowo-serową wylać na herbatniki. Schłodzić w lodówce.
W międzyczasie przygotować kokosową posypkę: Masełko stopić w garnuszku, dodać cukier oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się zarumieni. Ważne, by nieustannie mieszać, by wiórki się nie przypaliły.
Ostudzoną posypką kokosową posypać Śnieżny puch.
Inspiracja/źródło: klik
97 komentarzy
Bardzo smakowicie wygląda, przepis zapisałam do zrobienia:)
Dziękuję i polecam! 🙂
Robilam i jest rewelacyjne 🙂
Zgadzam się 😉 Pozdrawiam!
Jakie bielusieńkie 🙂 super 🙂
Wygląda pysznie, spróbuję kiedyś je zrobić. Znając mnie, coś mi nie wyjdzie, no ale do odważnych świat należy:)
MÓJ BLOG ZAPRASZAM
Czy zamiast posypki kokosowej mogę dać inną?
Oczywiscie 🙂
Ciasto mozna posypac starta czekolada, posiekanymi orzechami/migdalami czy oproszyc kakao. Pelna dowolnosc 🙂 Pozdrawiam!
Mimo słusznego wieku nie jestem biegłą kucharką i dotąd omijałam tego typu przepisy, bo dla mnie wystudzona galaretka jest sztywna i zawsze jak czytałam że wystudzić a potem wlać to z braku zrozumienia nie próbowałam 🙂 Ale ten przepis tak mnie kusi że postanowiłam zapytać: jak to jest ztą wystudzoną galaretką czy ona ciągle jest lejąca ?
Tak, jest lejaca. Wystudzoną galaretkę nalezy wlac do masy serowej, gdy jest jeszcze plynna (nie calkowicie stezala). Ja zawsze po rozpuszczeniu galaretki czekam, az sie wystudzi, nastepnie wkladam na jakies 15-20 min. do lodowki i dopiero wtedy miksuje z masa serowa. Pozdrawiam!
Przepis mnie bardzo zainteresował i mam jedno pytanie. Chcę użyć prawdziwej śmietanki kremówki a nie tej z proszku. Ile ml powinnam użyć?
Witam 🙂 Około 350 ml. Pozdrawiam!
Ja rowniez mam pytanie czy ta kremowke ubic ? I wtedy czy jest jeszcze potrzebne mleko ? Czy wystarczy ubita kremowka cukier puder i twarog z wiaderka ? No I dalej jak with przepisie … ? Juz najchetniej bym go zrobila 🙂
Kremówkę należy ubić, a mleko pominąć 🙂 Dalej postępować jak w przepisie. Pozdrawiam i życzę smacznego! 😉
Czy wlewajac na herbatniki masa jest rzadka bo wlasnie robilam i taka mi wyszla?
Tak 🙂 Masa jest rzadka. Prosze sie nie przejmowac. Tak ma byc 😉 Pozdrawiam!
Bardzo dobry przepis. Ciasto robi się szybko, jest pyszne i lekkie i na dodatek efektownie wygląda. Szczerze polecam 🙂
Bardzo się cieszę. Dziękuję za opinie 🙂 Pozdrawiam!
Fajny pomysł na nazwę bloga, a zdjęcia to po prostu cud miód 🙂
Pozdrawiam
http://kreatywnatalia.blogspot.com/
Dziękuję i również pozdrawiam! 🙂
Czy zamiast kokosu co mozna dac np platki migdalow?
Oczywiście 🙂 Będzie równie smacznie! Polecam je podprażyć na suchej patelni. Pozdrawiam i życzę udanej niedzieli 🙂
Czy zamiast masła można użyć oleju kokosowego?
Tak mozna 🙂 Pozdrawiam!
Ooo ..u mnie w domu często gości bardzo podobny "puch". Jakims cudem bardzo szybko znika 😉
czy można na wierzch położyć truskawki i zalać galaretką?
Oczywiscie, ale dopiero, gdy sniezny puch stezeje 🙂 Bedzie pysznie! Pozdrawiam!
Mozna ta masa przesmarowac biszkopt na tort?
Bedzie to bardzo trudne, gdyz masa jest bardzo zadka. Wiec raczej nie polecam 🙂 Chyba, zelekko tezejaca mase wylac na biszkopt w tortownicy 🙂 Pozdrawiam
Z gory przepraszam za ortografie 🙂 Pisze z telefonu
Ciasto rewelacja! Wyszło przepyszne.
Ciasto rewelacja! Wyszło przepyszne.
Bardzo sie ciesze. ZYCZE SMACZNEGO! 😉
A jak zrobić masę z serkiem mascarpone?
Wystarczy twarog sernikowy zamienic na serek mascarpone. Dalej jak postepowac jak w przepisie 😉 Pozdrawiam!
Witam. Można wiedzieć jaki konkretnie został użyty ser z wiadereczka?
Mozna uzyc dowolnie. Jesli uzyjemy tego z kostki, najpierw nalezy go zmielic. Jesli tego z wiaderka to juz bez mielenia. Polecam ser z wiaderka z Biedronki 🙂 Jest dosyc tani i ma dobry sklad. Pozdrawiam!
Wygląda smakowicie. Już siedzi w lodówce i nie możemy sie doczekać.:-D Ile mniej więcej ciasto powinno się chłodzić?
Trudno powiedzieć. Najlepiej całą noc, ale myślę, że po 2 godzinkach powinno być okey 😉 Pozdrawiam!
Czy na kilogram twarogu należy użyć 4 galaretek? A i czy dodawać śmietan-fix, żeby kremówka na pewno stężniała (robię z kremówki)? z góry dziękuję za odpowiedź 🙂
Witam 🙂 Wystarcza 4 galaretki. Smietane kremowke dobrze ubic, wtedy smietan-fix mozna pominac. Pozdrawiam! 😉
ciasto mona zrobić na biszkopcie? biszkopt się nie rozpłynie pod mokrą masą?
Nie próbowałam, ale wydaje mi się, ze może naziemna masa. Polecam jednak herbatniki 🙂 Opcjonalnie można upiec kruchy spód i na nim zrobić Śnieżny Puch 🙂 Pozdrawiam!
*nasiąknąć masą 😉
wyszło troche zielonkawe przez ta galaretkę, zrobiłam coś źle?
Nie 🙂 Mój Śnieżny Puch również był zielonkawy, bo użyłam agrestowej galaretki 🙂 Z cytrynową ciasto pozostaje białe 😉 Pozdrawiam!
Pyszne ciasto, takie delikatne i puszyste. Zrobię je jeszcze nie raz.
Bardzo się cieszę 🙂 Pozdrawiam!
Bardzo smaczne, proste i tanie ciasto.Polecam
Bardzo się cieszę. Pozdrawiam! 🙂
Wyszło przepyszne! :3 Serdecznie polecam 🙂
Dziękuję za opinię. Życzę smacznego! Pozdrawiam 🙂
Witam a jak przygotować posypke z orzechów
Wystarczy wiórki kokosowe zastąpić taką samą ilością orzechów. Dalej postępować jak w przepisie 😉
A na kg sera z biedronki waniliowego jaka blaszka i ile czego dać pozdrawiam
Na w kg sera należy podwoić wszystkie składniki 🙂 Zrobić po prostu z podwójnej porcji i użyć większej blaszki, np. 35×25 cm 🙂
Witam kiedy ciasto posypać posypką jak już jest po nocy w lodówce?
Pozdrawiam
Nie… najlepiej posypać, gdy śnieżny puch lekko stężeje 🙂 Wtedy znowu do lodówki, by ciacho calkowicie stezalo. Posypka kokosowa po nocy spędzonej w lodówce nadal będzie chrupiąca 😉 Pozdrawiam!
z jakiej firmy najlepiej użyć śnieżki?
Polecam z firmy Gellwe, Śnieżki sa są dostępne w Biedronce 🙂
Ciekawi mnie czy herbatniki odchodzą od masy? i czy nie są twarde ?
Herbatniki nie odchodzą od masy. Po kilku godzinach w lodówce miękną 🙂
Witam,ja zamiast Śnieżek (zapomniałam kupić) użyłam 300ml śmietany 30%+1 śmietan-fix i ubilam na sztywno. I znalazłam całkiem przypadkiem galaretkę o smaku Pinacolady(po rozpuszczenie w gorącej wodzie wygląda jak mleko) i wyszlo SUPER SMACZNE i krystalicznie białe:) Wlasnie zrobilam wczoraj :)Dziekuje za przepis:) Pozdrawiam serdecznie
Świetny przykład na wykorzystanie produktów dostępnych w domu 🙂 Bardzo się cieszę, ze ciasto smakowało. Dziękuję za komentarz.
Pozdrawiam! <3
Czy można zrobić masę serową z żelatyną zamiast galaretkę? Jeśli tak ile żelatyny w jakiej ilości wody rozpuścić?.Pozdrawiam
Witam 🙂
Dałabym około 2 łyżki żelatyny, którą zalałabym 50 ml zimnej wody i podgrzała do rozpuszczenia. Pozdrawiam!
Zrobiłam z cytrynowymi galaretkami i za mocno przebija mi ich smak. Czy wyszłoby gdybym dała tylko 1 galaretkę? Ewentualnie gdyby zamiast galaretek dać wspomniane 2 łyżki żelatyny, to czy nie trzeba dodatkowo dodać jeszcze jakiegoś cukru pudru, cukru waniliowego, soku z cytryny – czegokolwiek, żeby podkręcić trochę smak i dać więcej słodyczy w smaku?
Myślę, że z jedną galaretką rozpuszczoną w 250 ml wody dało by radę, choć masa mogłaby nie być wystarczająco sztywna.
Co do żelatyny… Tak jak pisałam powyżej (około 2 łyżki rozpuścić w 50 ml wody) i jak najbardziej można wtedy dodać kilka łyżek soku z cytryny lub dodatkowy cukier. To kwestia indywidualna- najlepiej próbować i "wzbogacać" masę serową, aż będzie nam smakować 😉
Polecam również spróbować z galaretkami agrestownymi. Wydaje mi się, że nie będą tak dominować jak te cytrynowe.
Pozdrawiam!
Witam, czy przygotowując ciasto z 1kg twarogu, użyć 4 śnieżek i 4 galaretek rozpuszczonych w 1 litrze wody?, stawiam swoje pierwsze kroki w kuchni i boję się że tej masy wyjdzie za dużo nawet na dużą blaszkę. 🙂
Dokładnie tak jak Pani napisała 🙂 Powinno być Ok! Pozdrawiam 😉
Hej, jakich użyć herbatników? Takich al'a BeBe? Bede robic ciasto w tortownicy , wiec mam jej pokruszyć czy jak? Dzieki z a odp 🙂
witam na 1kg sera ile użyć śmietany i jakiej bo galaretek 4
Witam,
Wystarczy zrobić z podwójnej porcji: 4 śnieżki, 4 galaretki rozpuszczone w 1 litrze wody, 2 szkl mleka i 6 łyżek cukru pudru 🙂
Jeśli chce Pani zrobić ciasto ze zwykłej śmietanki a nie Śnieżki to na 1 kg sera należy użyć ok. 700 ml śmietanki kremówki 30-36% i pominąć wtedy mleko. Śmietankę ubić na sztywno 🙂
Biorę się za ciachoo
Wyszło ekstra. Robiłam z podwojnej porcji. Polec piankowe takie, lekko kwaskowe, super na lato będzie z sosem owocowym. Dziękuję :-*
Smacznego! 😊👌
czy śnieżny puch musi stać w lodówce
Koniecznie! ☺
Sprawdziłam��, bardzo smaczny tylko nie wyszedł mi śnieżnobiały… A i wskazówka dla czasem mało myślących jak ja ��. Jak zostawicie podsmażone wiórki w garnuszku, który dobrze trzyma ciepło, to wierzcie mi – zbrązowieją za bardzo ��
O tak… na wiórki trzeba uważać 😉
Też polecam – pychotka. Na herbatniki położyłam brzoskwinie z puszki. Smakowało wszystkim wyśmienicie. jeszcze myślę o tym, aby zamiast brzoskwiń dać truskawki, ale w ten sposób: trochę sera truskawki i pozostałą część sera wlać. Czekam na świeże truskawki. Życzę smacznego i gorąco polecam 🙂
Świetny pomysł!!
Ojj ja też już tęsknię za świeżymi truskawkami 💜😙
Witam a ja sie pomylilam i dodalam galaretke do ubitej juz smietany a potem smietane połączoną z galaretka dodałam do sera i boje sie ze mi nie wyjdzie.
Jesli masa sie nie zwarzyla to powinno być w porządku 🙂
Witam:) czy można zrobić z serka homogenizowanego?
Oczywiście, można 🙂
Spokojnych świąt!
Czy zamiast śmietanki śnieżki można użyć śmietany 36% ? A czy po dodaniu tej galaretki nie zmieni się kolor masy?
Witam, można użyć śmietany 36%, proszę przeczytać powyższe komentarze- była już o tym mowa. Po dodaniu galaretki masa minimalnie zmienia kolor. W przypadku agrestowej będzie to leciutki zielony. Pozdrawiam!
Mi nie smakuje, za bardzo cytrynowy smak.
Polecam spróbować z innym smakiem galaretki. Może agrestowa albo wiśniowa 😉 Pozdrawiam!
ja zamiast uzywac Sniezki (dla mnie niedostepna ) uzywam Ramy , specjalna do ciast i ubijania , smakuje pdobnie jak ubita smietana, z ta roznica , ze ma mniej kalorii, ach jeszcze jedno do autorki bloga : piszemy rzadko !!!, to tak na przyszlosc ! pozdrawiam
A ile składników na dużą blachę?
Proszę zrobić z 1,5 porcji składników 🙂
Zrobiłam z galaretką brzoskwiniową- bardzo dobre wyszło tylko posypki miałam mniej mimo,że zrobiłam wg przepisu.
Czy ciasto jest słodkie? Ja wolę mniej, ale w mojej rodzince ma być słodko i już ;D
Dla nas jest w sam raz 😉