5,1K
Ten chleb robi
ogromną furorę w sieci. Pojawia się na wielu kulinarnych blogach i nie tylko.
Autorem przepis jest Sarah z bloga ’My new roots’. Chlebek jest inny niż wszystkie, gdyż (jak już
zapewne zauważyliście) w jego składzie nie ma mąki, czy drożdży, są jedynie nasiona
połączone babką płesznik. Ja niestety nie potrafiłam kupić babki płesznik,
dlatego zastąpiłam ją mielonym siemieniem lnianym, dostępnym w wielu polskich
sklepach. Chleb piekłam już dwa razy. Za pierwszym razem nie wyszedł
idealny- podczas krojenia strasznie się kruszył. Po kilku miesiącach
postanowiłam spróbować raz jeszcze. Tym razem wyszedł tak, jak powinien!
Ciężki, zwarty i naprawdę sycący. Już jedna kromka daje uczucie sytości na
długi czas! Ten chlebek dobrze wpływa na nasze jelita, gdyż zawiera dużo
błonnika wspomagającego trawienie. I tutaj od razu moja wskazówka dla Was-
chlebek należy kroić po całkowitym wystudzeniu. W innym wypadku będzie się
kruszyć. Polecam! 😉
ogromną furorę w sieci. Pojawia się na wielu kulinarnych blogach i nie tylko.
Autorem przepis jest Sarah z bloga ’My new roots’. Chlebek jest inny niż wszystkie, gdyż (jak już
zapewne zauważyliście) w jego składzie nie ma mąki, czy drożdży, są jedynie nasiona
połączone babką płesznik. Ja niestety nie potrafiłam kupić babki płesznik,
dlatego zastąpiłam ją mielonym siemieniem lnianym, dostępnym w wielu polskich
sklepach. Chleb piekłam już dwa razy. Za pierwszym razem nie wyszedł
idealny- podczas krojenia strasznie się kruszył. Po kilku miesiącach
postanowiłam spróbować raz jeszcze. Tym razem wyszedł tak, jak powinien!
Ciężki, zwarty i naprawdę sycący. Już jedna kromka daje uczucie sytości na
długi czas! Ten chlebek dobrze wpływa na nasze jelita, gdyż zawiera dużo
błonnika wspomagającego trawienie. I tutaj od razu moja wskazówka dla Was-
chlebek należy kroić po całkowitym wystudzeniu. W innym wypadku będzie się
kruszyć. Polecam! 😉
Składniki:
135 g ziaren słonecznika
90 g siemienia lnianego
65 g orzechów laskowych,
włoskich lub migdałów (ze skórką lub bez)
włoskich lub migdałów (ze skórką lub bez)
145 g płatków owsianych,
zwykłych
zwykłych
4 łyżki nasion babki
płesznik (zastąpiłam mielonym siemieniem lnianym)
płesznik (zastąpiłam mielonym siemieniem lnianym)
1 łyżeczka soli
2 łyżki nasion chia
1 łyżka syropu klonowego
(lub płynnego miodu)
(lub płynnego miodu)
3 łyżki roztopionego
oleju kokosowego (można zastąpić roślinnym)
oleju kokosowego (można zastąpić roślinnym)
350 ml wody
Przygotowanie:
W misce wymieszać
suche składniki: słonecznik, siemię lniane, orzechy, płatki, nasiona babki
płesznik, sól i chia.
suche składniki: słonecznik, siemię lniane, orzechy, płatki, nasiona babki
płesznik, sól i chia.
W innym naczyniu
wymieszać składniki mokre: syrop, olej i wodę.
wymieszać składniki mokre: syrop, olej i wodę.
Zawartości obydwu misek
połączyć ze sobą. Powstałą, klejącą „papkę” przełożyć do keksówki o
wymiarach 10×20 cm wysmarowanej masłem. Wyrównać i dobrze podociskać. Formę z
masą przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na minimum 2
godziny (max. 24h) Ja zostawiłam na całą noc.
połączyć ze sobą. Powstałą, klejącą „papkę” przełożyć do keksówki o
wymiarach 10×20 cm wysmarowanej masłem. Wyrównać i dobrze podociskać. Formę z
masą przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na minimum 2
godziny (max. 24h) Ja zostawiłam na całą noc.
Po tym czasie piekarnik
nagrzać do 175 st.C. Wstawić chlebek. Piec przez 20 minut, po czym wyjąć z
keksówki i piec jeszcze przez ok. 40 minut. Chlebek jest upieczony, gdy
uderzony od spodu wyda głuchy odgłos. Wyjąć z piekarnika i
przenieść na kratkę do studzenia. Kroić, gdy ostygnie. Smacznego!
nagrzać do 175 st.C. Wstawić chlebek. Piec przez 20 minut, po czym wyjąć z
keksówki i piec jeszcze przez ok. 40 minut. Chlebek jest upieczony, gdy
uderzony od spodu wyda głuchy odgłos. Wyjąć z piekarnika i
przenieść na kratkę do studzenia. Kroić, gdy ostygnie. Smacznego!