Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA
  • KONTAKT
Chleby na drożdżachPIECZYWOSTREFA FIT

Chleb orkiszowo- żytni wieloziarnisty

by Justyna Dragan 2 maja 2016
autor Justyna Dragan 2 maja 2016

Chleb z mąki orkiszowej i żytniej na drożdżach pieczony w keksówce. Trzy rodzaje ziaren: słonecznik, pestki dyni i siemię lniane, które znajdziemy zarówno w środku, jak i na górze bochenka. Niewątpliwie w ścisłej czołówce wszystkich chlebów na drożdżach, które są na blogu. Wypróbujcie!


SKŁADNIKI

(na jeden bochenek)

Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka miodu (25 g)
  • 400 ml letniej wody
  • 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 + odrobina do podsypania blatu
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 50 g słonecznika łuskanego
  • 50 g pestek dyni
  • 20 g siemienia lnianego
  • 10 g soli

Dodatkowo:

  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
  • odrobina oliwy i mąki orkiszowej lub otrębów do przygotowania keksówki

PRZYGOTOWANIE

Na początku odważyć wszystkie potrzebne składniki. Drożdże upłynnić w miodzie. Dodać 50 ml letniej wody i 40 g mąki orkiszowej. Wymieszać i odstawić na 30 minut do podwojenia objętości.

Słonecznik, pestki dyni i siemię lniane wymieszać w miseczce. Do wyrośniętych drożdży dodać wszystkie składniki łącznie z mieszanką ziaren (2 łyżki mieszanki należy odstawić na bok- posypiemy nią wierzch chleba). Całość wyrabiać mikserem z hakiem lub końcówkami do ciasta drożdżowego przez 8-10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne (będzie mocno lepkie). Miskę z ciastem przykryć ściereczką, pozostawić na 60 minut.

Po tym czasie przełożyć na oprószony mąką blat, uformować podłużny bochenek. Umieścić w dużej keksówce o wymiarach 9×30 cm wysmarowanej oliwą i obsypaną mąką orkiszową lub otrębami. Wyrównać powierzchnię palcami rozciągając ciasto do kątó formy.

Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut, aż ciasto urośnie prawie po same brzegi keksówki.

Pod koniec tego czasu nagrzać piekarnik do 220 st.C. Chleb wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać odstawioną wcześniej mieszanką z ziaren. Piec w powyższej temperaturze przez około 40 minut (lub chwilę dłużej) do ładnego koloru. Wyjąć z piekarnika i formy, przenieść na kratkę do studzenia. Kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!


RADY

  • ciasto po wyrobieniu będzie dość luźne. Nie należy dosypywać mąki. Dopiero podczas formowania bochenka podsypujemy blat i dłonie.
  • chleb najlepiej piec w dolnej części piekarnika, by ziarna nie rumieniły się zbyt szybko.
  • podane wymiary keksówki są idealne na tę ilość składników. Jeśli nie macie tak długiej formy, możecie podzielić ciasto na dwie części i upiec dwa bochenki w dwóch mniejszych keksówkach.

mąka orkiszowamąka żytniapestki dynisiemię lnianesłonecznik
10 komentarzy
1
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Kuleczki Bounty
następny
Muesli dr Birchera- owsianka bez gotowania

Zobacz również

Kardamonki

Drożdżówki z kremem patissiere i żurawiną

Szybkie pancakes w zdrowszej wersji

Jagielnik kokosowo-jagodowy

Bułki pszenne na zakwasie

Zdrowe ciasto malinowo-kokosowe z kremem twarogowym

Podstawowy chleb pszenny na zakwasie

Bagietki pszenne na zaczynie poolish

10 komentarzy

Angelika Kasiak 2 maja 2016 - 14:29

Pysznie wygląda 🙂

odpowiedz
Marta 1 lutego 2020 - 10:03

Mąka żytnia, może być razowa ? 😊

odpowiedz
Justyna Dragan 2 lutego 2020 - 08:40

Może być 😉

odpowiedz
Ada 5 maja 2020 - 20:58

Czy ciasto można wyrobić ręcznie czy konieczne mikserem?

odpowiedz
Justyna Dragan 5 maja 2020 - 22:39

Recznie bedzie ciezko- ciasto jest dosyć luźne i klejące 😉
Polecam jednak mikserem ❤️

odpowiedz
Kasia 7 maja 2020 - 19:25

Czy można zastąpić mąkę orkiszowa , owsiana ? Czy ma może Pani przepis na chleb na drożdżach z użyciem mąki owsianej?

odpowiedz
Justyna Dragan 9 maja 2020 - 19:13

Niestety nie polecam 😉
Postaram się coś wykombinować z owsianą ☺️

odpowiedz
Anett 16 stycznia 2021 - 16:25

Super przepis. Warto poświęcić troszkę czasu aby ten chlebek upiec. Dziękuję.

odpowiedz
Ola 2 lutego 2021 - 09:19

Czy można drożdże świeże zastąpić suchymi instant w tym i w innych przepisach z chlebkami?:)

odpowiedz
Justyna Dragan 5 lutego 2021 - 22:35

tak 😉

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

Popularne

  • 1

    Kardamonki

  • 2

    Torcik brownie malinowy

  • 3

    Migdałowa panna cotta z owocowym akcentem

  • 4

    Tort bezowy Dacquoise

  • 5

    Tarta Creme Brulee

  • 6

    Sernik z masłem orzechowym

  • 7

    Sernik z solonym karmelem i orzechami pekan

  • 8

    Tradycyjne pączki

  • 9

    Piernik staropolski

  • 10

    Błyskawiczne pierniczki (miękkie)

  • 11

    Perfekcyjne bezy-PORADY

  • 12

    Ciasto Kaloria

Najnowsze komentarze

  • Marta o Torcik brownie malinowy
  • Robal o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Aleksandra o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Marian o Podstawowy chleb pszenny na zakwasie
  • Marta o Kardamonki

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby pomarańcza porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
CIASTO DROŻDŻOWE 🥰 Miłość i słabość zar CIASTO DROŻDŻOWE 🥰 Miłość i słabość zarazem 😅 Cześć Kochani!! W ten środowy wieczór podsyłam Wam do herbatki pyszną drożdżówę 😁 Skusisz się? Jeśli chcesz zrobić ją w swojej kuchni, to zajrzyj do bio @justyna_dragan 😘 #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#patissiere#ciasto#cake#drożdżowe#żurawina
Lubię takie dni! 🙌 Dwudniowe szkolenie z @che Lubię takie dni! 🙌 Dwudniowe szkolenie z @chefmaciejrosinski na czele i garstką fajnych ludzi 😁 Takie bodźce są potrzebne! 🥰 Po stokroć dziękuję i do zobaczenia, mam nadzieję, jak najszybciej ❤️🍫🍩 Przesuńcie w bok, by zobaczyć relację. Zaciskajcie też kciuki, by ciacha dotrwały do domu - przed nami kilkaset km 🚂🚂😅 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#szkolenie#łódź
Dzień dobry!!! Nowy tydzień i nowe wyzwania!! Dzień dobry!!! Nowy tydzień i nowe wyzwania!! Jestescie ciekawi, co to za obłędne bułeczki na zdjęciu? Już wieczorkiem wszystko będzie jasne 😁😋 A tymczasem informuję, że wlasnie dzisiaj rusza konkurs Bake&Play @akademia_mistrza dla młodych cukierników (15-19 lat) ❤️ Temat: Wielkanocne Wypieki 😎 Śmigajcie do bio- tam czeka link do szczegółów. Przesuńcie też palcem w bok, by zobaczyć grafiki konkursowe i nagrody, które można wygrać w tym roku 😘 Trzymam za Was mocno kciuki!! #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#patissiere#ciasto#cake#drożdżowe#bakeandplay2021
Nooo, Walentynki! To już pojutrze!! Gotowi? 😁 Nooo, Walentynki! To już pojutrze!! Gotowi? 😁 To brownie malinowe na pewno wywoła uśmiech na twarzy bliskiej Ci osoby ❤️ Tyle czekolady, masełka i malin.. Ahh 😍😍 Aktywny link do przepisu w bio @justyna_dragan 🤍 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#raspberries#maliny
Tak tylko zostawię, gdyby ktoś miał niedobór g Tak tylko zostawię, gdyby ktoś miał niedobór glutenu i tłuszczyku po dniu dzisiejszym 🤪🤪😁 To były pracowite dwa dni! 425 donacików i cztery ✋🤚✋🤚 Dzięki @_krecik_ za współpracę 😁 Kochani! Wam Dziękuję za wszystkie zdjęcia, oznaczenia i wiadomości! Wyzwanie #tłustyujusty ponownie szczyciło się SPOOORYM zainteresowaniem 💞 Jestescie niezawodni!! #tłustyujusty#justynadragan#NastoletnieWypiekanie#cake#food#foodblogger#foodpick#instafoodie#sweet#foodporn#eat#homemade#blog#blogger#foodporn#foodphotographer#cookies#oponki#donut#doughnuts#weekend#ptysie
❤️ W A L E N T Y N K I ❤️ Moi Kochani! Mam ❤️ W A L E N T Y N K I ❤️ Moi Kochani! Mam dla Was prawdziwą walentynkową propozycję 😎 Wiem, że wielu z Was czekało na to ciacho- dzięki za cierpliwość 😉 TORCIK BROWNIE MALINOWY 🥰 Nie zastanawiaj się, jak to mówią „przez żołądek do serca” 😁 Podejmiesz wyzwanie? 😉 Aktywny link do przepisu w bio @justyna_dragan 🤍 #justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe#raspberries#maliny
A gdyby tak Drogie Panie lub Panowie, przyszykować na Walentynki SZYBCIUTKI deser- migdałową pannę cottę z owocowym akcentem? Dwa dwóch osób😁 Na blogu czeka prosta i smakowita propozycja! Gdzie przepis? No jak zwykle aktywny link umieściłam w bio @justyna_dragan ❤️ Wypróbujcie 😘😘 ❤️ i dobrego dnia dla Was!! #foodie#delicious#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#follow#weekend#blueberries#pannacotta#rasberries#strasberries#cream#walentynki#valentines
Dzień dobry! Wstali? A może już w pracy? Z same Dzień dobry! Wstali? A może już w pracy? Z samego rana zapraszam Was na stronę! 😎 Tort bezowy Dakłas: dwa blaty bezowe przełożone rewelacyjnym kremem kajmakowo-kawowym z posiekanymi daktylami i orzechami pekan. Gotowi? 😁 Wpadajcie do bio @justyna_dragan ❤️❤️ #foodie#delicious#cake#cookies#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#bezy#meringue#cookies#ciasto#justynadragan#dates#pekan
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2020 - Justyna Dragan
Polityka prywatności


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT