Chleb z mąki orkiszowej i żytniej na drożdżach pieczony w keksówce. Trzy rodzaje ziaren: słonecznik, pestki dyni i siemię lniane, które znajdziemy zarówno w środku, jak i na górze bochenka. Niewątpliwie w ścisłej czołówce wszystkich chlebów na drożdżach, które są na blogu. Wypróbujcie!
SKŁADNIKI
(na jeden bochenek)
Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miodu (25 g)
- 400 ml letniej wody
- 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 + odrobina do podsypania blatu
- 100 g mąki żytniej typ 720
- 50 g słonecznika łuskanego
- 50 g pestek dyni
- 20 g siemienia lnianego
- 10 g soli
Dodatkowo:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
- odrobina oliwy i mąki orkiszowej lub otrębów do przygotowania keksówki
PRZYGOTOWANIE
Na początku odważyć wszystkie potrzebne składniki. Drożdże upłynnić w miodzie. Dodać 50 ml letniej wody i 40 g mąki orkiszowej. Wymieszać i odstawić na 30 minut do podwojenia objętości.
Słonecznik, pestki dyni i siemię lniane wymieszać w miseczce. Do wyrośniętych drożdży dodać wszystkie składniki łącznie z mieszanką ziaren (2 łyżki mieszanki należy odstawić na bok- posypiemy nią wierzch chleba). Całość wyrabiać mikserem z hakiem lub końcówkami do ciasta drożdżowego przez 8-10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne (będzie mocno lepkie). Miskę z ciastem przykryć ściereczką, pozostawić na 60 minut.
Po tym czasie przełożyć na oprószony mąką blat, uformować podłużny bochenek. Umieścić w dużej keksówce o wymiarach 9×30 cm wysmarowanej oliwą i obsypaną mąką orkiszową lub otrębami. Wyrównać powierzchnię palcami rozciągając ciasto do kątó formy.
Przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut, aż ciasto urośnie prawie po same brzegi keksówki.
Pod koniec tego czasu nagrzać piekarnik do 220 st.C. Chleb wysmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać odstawioną wcześniej mieszanką z ziaren. Piec w powyższej temperaturze przez około 40 minut (lub chwilę dłużej) do ładnego koloru. Wyjąć z piekarnika i formy, przenieść na kratkę do studzenia. Kroić po całkowitym wystudzeniu. Smacznego!
RADY
- ciasto po wyrobieniu będzie dość luźne. Nie należy dosypywać mąki. Dopiero podczas formowania bochenka podsypujemy blat i dłonie.
- chleb najlepiej piec w dolnej części piekarnika, by ziarna nie rumieniły się zbyt szybko.
- podane wymiary keksówki są idealne na tę ilość składników. Jeśli nie macie tak długiej formy, możecie podzielić ciasto na dwie części i upiec dwa bochenki w dwóch mniejszych keksówkach.
16 komentarzy
Pysznie wygląda 🙂
Czy koniecznie trzeba formować bochenek? Nie można poprostu przełożyć do keksowki?
Mąka żytnia, może być razowa ? 😊
Może być 😉
Czy ciasto można wyrobić ręcznie czy konieczne mikserem?
Recznie bedzie ciezko- ciasto jest dosyć luźne i klejące 😉
Polecam jednak mikserem ❤️
Czy można zastąpić mąkę orkiszowa , owsiana ? Czy ma może Pani przepis na chleb na drożdżach z użyciem mąki owsianej?
Niestety nie polecam 😉
Postaram się coś wykombinować z owsianą ☺️
Super przepis. Warto poświęcić troszkę czasu aby ten chlebek upiec. Dziękuję.
Czy można drożdże świeże zastąpić suchymi instant w tym i w innych przepisach z chlebkami?:)
tak 😉
Super przepis, wyrobiłam ręką i zostawiłam do drugiego wyrosniecia na noc w lodówce, rano był pyszny, ciepły chleb na śniadanie 🙂
Świetny chlebek, upiekłam i właśnie próbujemy:))
Witaj! Pytanie może trochę głupie, ale czy do drożdży mąka i woda dodatkowo czy użyć z podanych wcześniej proporcji ? Mam nadzieje ze napisałam to ze zrozumieniem 🙈
Podpinam się pod pytanie
Upiekłam chlebek orkiszowo żytni bardzo smaczny Dziękuję za przepis świetny przepis