Babeczki na wzór popularnych pralinek Rafaello. Pralinkę mają zarówno w środku jak i na wierzchu. Słodkie, intensywnie kokosowe i maślane. Polecam!
Składniki: (na 8-10 sztuk)
Ciasto:
125 g miękkiego masła
140 g cukru pudru
2 duże jajka
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
130 g mąki pszennej, przesianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 łyżek wiórków kokosowych
Lukier:
3/4 szkl cukru pudru
2 łyżki mleka
Dodatkowo:
ok. 20 pralinek Rafaello
płatki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! To bardzo ważne… w innym wypadku babeczki mogą się nie udać :). Jajka i masło powinno być wyjęte z lodówki minimum 2 godziny przed użyciem.
Miękkie masło utrzeć do puszystości razem z cukrem pudrem. Do jasnego, napuszonego masła dodać jajka oraz aromat i nadal miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe. Całość krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera.
Tak przygotowane ciasto przełożyć na dno papilotek umieszczonych w gniazdkach formy na muffinki. Do każdej wcisnąć jedną pralinkę Rafaello i przykryć resztą ciasta, wyrównać. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez ok. 20 minut do ładnego wyrośnięcia i zarumienienia (z piekarnika powinien wydobywać się piękny kokosowy zapach). Upieczone babeczki wyjąć i przestudzić na kratce.
Lukier: Cukier puder wymieszać z mlekiem do otrzymania gęstego lukru. W razie potrzeby dodać któregoś ze składników.
Ostudzone babeczki wysmarować lukrem, natychmiast posypać płatkami kokosowymi, a na środku umieścić pralinkę Rafaello. Smacznego!

4 komentarze
Mmmmm… wygląda przepysznie… będę musiała wypróbować 😉
Pozdrawiam
bosz!!!! ja nigdy nie schudnę! takie pyszności 😉
Przypuszczam, że chodzi o likier kokosowy-jaką ilość dajemy ? Babeczki cudne!
Już poprawione. Pozdrawiam! ☺