Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
CIASTACiasta czekoladoweCiasta kremowe, przekładanePrzepisy dla dzieci

Ciasto Kopiec Kreta

by Justyna Dragan 29 kwietnia 2016
autor Justyna Dragan 29 kwietnia 2016

Bardzo znane ciasto w kształcie kopca kreta. Składa się z czekoladowego ciasta, słodkich bananów i puszystej bitej śmietany z dodatkiem startej czekolady. Wiem, że w sklepach dostępne są gotowce… warto spojrzeć na ich skład i zrezygnować z tego pomysłu. Ilość chemicznych dodatków jest piorunująca! Lepiej przygotować ciasto od A do Z w swojej kuchni, może z całą rodziną? Dzieci na pewno będą mieć radochę. Ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu. Serdecznie polecam!


SKŁADNIKI

(na tortownicę o średnicy 24 cm)

Ciasto czekoladowe:

  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 200 g cukru
  • 200 ml mleka
  • 200 ml oleju rzepakowego
  • 300 g mąki pszennej
  • 30 g naturalnego gorzkiego kakao
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Masa śmietanowa:

  • 500 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej
  • 2-3 kopiaste łyżki cukru pudru
  • 80 g czekolady deserowej, startej
  • 1 łyżka żelatyny (15 g)
  • 60 ml zimnej wody

Dodatkowo:

  • 4-5 bananów
  • 2 łyżki soku z cytryny do skropienia bananów

PRZYGOTOWANIE

Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzać do 170 st.C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka wbić do miski, wsypać sól i cukier. Ubijać mikserem przez kilka minut do jasności i puszystości. Nie przerywając ubijania wlewać olej, następnie mleko.  Na koniec wsypać wymieszane suche składniki i krótko zmiksować tylko do połączenia.

Tak przygotowaną czekoladową masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w 170 st.C przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Następnie ostrym nożem ściąć górną cześć ciasta i wydrążyć środek pozostawiając nietknięty spód i krawędzie (spójrz zdjęcie poniżej).

Masa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać. Po dwóch minutach podgrzać na małym ogniu lub w mikrofalówce do rozpuszczenia (uwaga- żelatyny nie można zagotować. Traci wtedy swoje właściwości). Odstawić na bok do przestudzenia. W tym czasie ubić na sztywno schłodzoną śmietankę kremówkę. Gdy stanie się puszysta i gęsta, dodać cukier puder, startą czekoladę oraz strumyczkiem wlewać przestudzoną żelatynę. Krótko zmiksować do połączenia.

Na czekoladowym spodzie poukładać banany, skropić je sokiem z cytryny, by nie ciemniały. Całość wysmarować masą śmietankową, tworząc kopiec kreta. Wierzch kopca posypać rozdrobnionym ciastem czekoladowym pozostałym po ścięciu (najlepiej robić to dłońmi). Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego!


 RADY

  • z resztek ciasta czekoladowego możecie przygotować, np. bajaderki lub wykorzystać go jako posypka do innego deseru.

bananyśmietana kremówka
6 komentarzy
2
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Babeczki Rafaello
następny
Kuleczki Bounty

Zobacz również

Ebook “Świąteczne wypiekanie. Część II”

Piekarnik do zabudowy – jak wybrać? 5 najbardziej...

Klasyczny hummus

Ciasto Poduszkowiec

Jadalne doniczki czekoladowe

Kruchy torcik w kształcie serca

Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

Mini serniczki kawowo-czekoladowe (na zimno)

6 komentarzy

Kinga 29 kwietnia 2016 - 13:11

Smacznie wygląda! 🙂

odpowiedz
Anonimowy 29 kwietnia 2016 - 19:18

O widzę,że Photoshop poszedł w ruch! Legalny? Jeszcze dużo musisz się nauczyć,ale dobrze,że próbujesz

odpowiedz
Justyna Dragan 29 kwietnia 2016 - 19:27

Ciągle się uczę 🙂 Mam nadzieje, ze napotkam ludzi, ktorzy pomoga mi sie realizowac. Pozdrawiam! 😉

odpowiedz
Kasiass s 3 maja 2016 - 12:13

Zawsze chciałam spróbować (i upiec i zjeść) to ciasto i jakoś ciągle jest na dalszym planie.. :/ Pięknie wyszło

odpowiedz
Anna 11 czerwca 2021 - 18:12

Zrobiłam, czeka w lodówce na schłodzenie 😁

odpowiedz
Anulka 9 października 2021 - 14:51

Super ciacho

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK “Świąteczne wypiekanie. Część II”

Popularne

  • 1

    Tortilla z jajecznicą i awokado

  • 2

    Pączki pistacjowe

  • 3

    Ebook “Świąteczne wypiekanie. Część II”

  • 4

    Piekarnik do zabudowy – jak wybrać? 5 najbardziej przydatnych funkcji.

  • 5

    Bułeczki bao z grillowanym halloumi, guacamole i warzywami

  • 6

    Klasyczny hummus

  • 7

    Sałatka Caprese

  • 8

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 9

    Ciasto Poduszkowiec

  • 10

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 11

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 12

    Sernik creme brulee

  • 13

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 14

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 15

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 16

    Szybka focaccia

  • 17

    Tradycyjne pączki

  • 18

    Serowe sakiewki z jabłkami i lukrem

  • 19

    Makaroniki piernikowe

  • 20

    Półkule czekoladowo-malinowe

Najnowsze komentarze

  • Daria - Owsiane ciastka z syropem klonowym
  • M - Pączki pistacjowe
  • Anna - Tort czekoladowy- ciężki i wilgotny
  • Ewa - Chleb orkiszowo- żytni wieloziarnisty
  • Edyta - Ciasto czekoladowe z dynią

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny marmolada masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Pistacjowe serniczki w szklankach 😎 Kremowa mas Pistacjowe serniczki w szklankach 😎
Kremowa masa serowa, chrupki spód i polewa pistacjowa. Uzależniające 🙃😊

Zapisz ten przepis 🙌👇🏻

Składniki: (na 3 porcje)

Spód:
50 g kruchych ciasteczek
20 g masła, stopionego

Masa serowo-pistacjowa:
300 g tłustego i gęstego twarogu mielonego
150 g słonego serka śmietankowego
50 g miodu
50 g masła pistacjowego @maslove.pl 
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Polewa pistacjowa:
20 g masła pistacjowego Maslove
40 g białej czekolady
30 g śmietanki kremówki 30%

Dodatkowo:
garść posiekanych pistacji

Przygotowanie:

Spód: ciastka pokrusz, wymieszaj z masłem i wysyp do trzech niedużych szklanek lub słoiczków. Całość dociśnij.

Masa serowo-pistacjowa: wszystkie składniki wymieszaj na jednolitą masę. Wyłóż na ciasteczkowe spody.

Polewa pistacjowa: składniki rozpuść w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Polewą oblej desery. 

Całość posyp posiekanymi pistacjami. Przechowuj w lodówce. Smacznego!

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#sernik#cheesecake#whitechocolate#mango#justynadragan#coffee#kawa#coffeecheesecake#chocolatecheesecake#matcha#matchacheesecake#pistacje#pistachio#współpraca
A było to tak… kręcę dla Was rolkę, po czym A było to tak… kręcę dla Was rolkę, po czym wpada Piter @piotrkravitz i zjada 3/4 tego galette 🤣😂❤️ 

To jest dopiero rekomendacja hehe 😜
Galette to maślane, lekko listkujące ciasto z dodatkiem śmietankowego serka, które upiekłam z sezonowym rabarbarem i płatkami migdałowymi. 
Kocham miłością wielką i piekę (podobnie jak wielu z Was🥰) od dobrych kilku lat! 

Zapisz ten przepis! ❤️👇🏻

SKŁADNIKI

Ciasto kruche:
✨ 120 g zimnego masła
✨ 160 g maki pszennej + odrobina do podsypania
✨ 30 g cukru
szczypta soli
✨ 80 g serka śmietankowego typu Almette 

Nadzienie:
✨ 500 g rabarbaru 
✨ 2 łyżki soku z cytryny
✨ 150 g cukru
✨ 30 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
✨ 1 łyżka mąki migdałowej
✨ 1 jajko roztrzepane z łyżką mleka
✨ 1 łyżka płatków migdałowych
✨ lody waniliowe/śmietankowe 

PRZYGOTOWANIE

➡️ Ciasto kruche: Składniki dokładnie odważyć, umieścić w malakserze/thermomixie i zmiksować do połączenia. Owinąć w folię spożywczą, spłaszczyć i schować do lodówki na 60 minut.

➡️ Nadzienie: Rabarbar umyć (nie obierać), odciąć końce. Pokroić na 1-2 cm kawałki, wrzucić do miski, zasypać cukrem i zalać sokiem z cytryny. Wymieszać i pozostawić na 30 minut, aż rabarbar puści sok. Po tym czasie dobrze odsączyć. Sok przelać do garnuszka, odstawić na bok. Do rabarbaru wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać, by skrobia nie była widoczna.

➡️ Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia na kształt koła o średnicy 30-32 cm. Na ciasto wysypać łyżkę mąki migdałowej, na to nałożyć rabarbar zostawiając wolne marginesy dookoła. Brzegi zgiąć do środka, docisnąć. Ciasto wraz z papierem przenieść na płaską blaszkę, wstawić do lodówki na 40-60 minut.

➡️ Brzegi ciasta wysmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka i posypać płatkami migdałowymi. Piec w 200 st.C przez 35-40 minut do ładnego koloru.

➡️ Sok pozostały w garnuszku po odsączeniu rabarbaru zagotować na średniej mocy palnika, by zgęstniał. Zdjąć i przestudzić.

➡️ Upieczone galette wyjąć z piekarnika, polać odrobiną gęstego syropu. Podawać z lodami. Smacznego!

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#galette#rabarbar
Brownie z masłem orzechowym 🙌 Przypominam Wam Brownie z masłem orzechowym 🙌
Przypominam Wam też przepis! Warto zapisać i upiec na weekend 😁

SKŁADNIKI

Brownie:
150 g masła
200 g czekolady gorzkiej
3 duże jajka
200 g cukru
większa szczypta soli
90 g mąki pszennej

Dodatkowo:
2-3 łyżki masła orzechowego 100% (czysty skład, płynna konsystencja, polecam @maslove.pl :))
sól- ilość wedle upodobań

PRZYGOTOWANIE

Brownie: masło stopić w garnuszku, zdjąć z palnika. Wrzucić posiekaną gorzką czekoladę, po chwili wymieszać do uzyskania gładkiej błyszczącej polewy. Pozostawić do przestudzenia. Jajka ubić mikserem z cukrem i solą do jasności i puszystości. Strumyczkiem wlewać przestudzoną czekoladową polewę, miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę pszenną, wymieszać szpatułką do połączenia.
Czekoladowe ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21 cm, której dno wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Na wierzch wyłożyć masło orzechowe, które wcześniej dosolić do smaku. Wykałaczką przemieszać (zrobić esy-floresy). Piec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez około 25-30 minut, aż na powierzchni utworzy się chrupiąca skorupka. Im krócej będziemy piekli, tym bardziej wilgotne brownie uzyskamy. Wyjąć i wystudzić.

Propozycja podania: polewa z ciemnej czekolady + prażone orzechy laskowe.

#foodblogger#recipe#foodphotography#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#czekolada#justynadragan#brownie
Maliny + biała czekolada Niezawodne połączeni Maliny + biała czekolada 

Niezawodne połączenie 😎
Tu w formie tarty bez pieczenia 🤍
To 1 z 20 przepisów z ebooka „Ciasta i desery bez pieczenia”

Hihi.. cieszę się na sezon truskawkowy, porzeczkowy itd., ale czekam z niecierpliwością na JAGODY! Wy już wiecie, co będzie pieczone 😜😁

#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#strawberries#recipe#cake#gymtime#fit#chocolatecake#chocolate#czekolada
🙌 KAJMAKOWY SERNIK GOTOWANY Z PORZECZKĄ 🙌 🙌 KAJMAKOWY SERNIK GOTOWANY Z PORZECZKĄ 🙌

… czyli trochę o tym, że sernik nie musi być pieczony lub na zimno 😁

Przepis w ebooku „Ciasta i desery bez pieczenia” ❤️ 

‼️ UWAGA ‼️
z kodem: MAJ15
-15% na wszystko w sklepiku 🥰😁
*kod wpisz w koszyku 😘

Link w bio @justyna_dragan

Baaardzo polecam ! 😁😎🙌

#autopromocja#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#cheesecake#chocolatecheesecake
Sezon grillowy trwa! 🥗🫒🫑 Mam dla Ciebie e Sezon grillowy trwa! 🥗🫒🫑
Mam dla Ciebie extra sałatkę na grilla 😎😁
Z tortellini, suszonymi pomidorami @helcompoland , oliwkami i grillowaną papryką. Co więcej, pokusiłam się o przygotowanie do niej domowych grillowanych chlebków 😊🫑 Skuś się przy najbliższej okazji! I pamiętaj - grill to nie tylko kiełbaski 😁

Składniki: (na 3-4 porcje)

Sałatka:
250 g tortellini ze szpinakiem i ricottą
1 czerwona papryka
7 pomidorów suszonych połówki w oleju @helcompoland
80 g oliwek bez pestek (czarnych i zielonych) 
100 g roszponki
3 łyżki orzechów nerkowca, prażonych i posiekanych

Dressing:
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki miodu
1 łyżeczka musztardy
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
przyprawy: sól, pieprz, suszone zioła prowansalskie

Domowe chlebki z patelni:
250 g mąki pszennej
100 ml letniej wody
80 ml mleka
7 g suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka oregano

PRZYGOTOWANIE

1️⃣ Domowe chlebki z patelni: wszystkie składniki umieść w misie miksera, wyrób na jednolite ciasto i odstaw na 60 minut (lub na całą noc w lodówce). Po tym czasie podziel na 4 równe części, rozwałkuj na okrągłe placki podsypując mąką. Smaż na suchej i mocno rozgrzanej patelni grillowej (lub na grillu) przewracając chlebki co chwilę, by utworzyła się charakterystyczna pusta “kieszonka” w środku. Potrwa to kilka minut, chlebki urosną i się zarumienią.

2️⃣ Sałatka: tortellini ugotuj w osolonej wrzącej wodzie, odcedź. Paprykę umyj, pokrój w kostkę, grilluj na patelni z odrobiną oliwy, następnie przypraw solą i pieprzem. Wystudź. Suszone pomidory pokrój na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki wyłóż na talerze lub do półmisków.

3️⃣ Dressing: składniki wymieszaj w misce. Spróbuj sosu i ewentualnie dopraw wedle uznania. Polej sałatkę, podawaj z grillowanym chlebkiem. Smacznego!

Rady:
- do sałatki możesz wykorzystać również kapary, które znajdziesz w słoiczku,
- dla podkręcenia smaku zetrzyj na górę sałatki dobrej jakości parmezan.

#helcom #współpraca #pomidorysuszone @zyciemasmak_tasteoflife 

#justynadragan#foodphotography#foodblogger#food#salad#driedtomatoes#grill#sałatka#tortellini#pasta#pepper#bread#pity#yummy#foodinsta#dinner#lunch
☀️💦🇪🇸 Orki z MAJorki ☀️💦🇪🇸
@gregklukowski @yetkayetkowska ❤️☀️🍊

#majorka#spain#mallorca#hiszpania#vacation#polishgirl#photos#lifestyle#poland#friends
🇮🇹🍕☀️ #italy #milano#włochy#mediola 🇮🇹🍕☀️ #italy

#milano#włochy#mediolan#vacation#polishgirl#photos#lifestyle#poland
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT