Bardzo znane ciasto w kształcie kopca kreta. Składa się z czekoladowego ciasta, słodkich bananów i puszystej bitej śmietany z dodatkiem startej czekolady. Wiem, że w sklepach dostępne są gotowce… warto spojrzeć na ich skład i zrezygnować z tego pomysłu. Ilość chemicznych dodatków jest piorunująca! Lepiej przygotować ciasto od A do Z w swojej kuchni, może z całą rodziną? Dzieci na pewno będą mieć radochę. Ciasto najlepiej smakuje po schłodzeniu. Serdecznie polecam!
SKŁADNIKI
(na tortownicę o średnicy 24 cm)
Ciasto czekoladowe:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 200 g cukru
- 200 ml mleka
- 200 ml oleju rzepakowego
- 300 g mąki pszennej
- 30 g naturalnego gorzkiego kakao
- 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Masa śmietanowa:
- 500 g śmietanki kremówki 30%, dobrze schłodzonej
- 2-3 kopiaste łyżki cukru pudru
- 80 g czekolady deserowej, startej
- 1 łyżka żelatyny (15 g)
- 60 ml zimnej wody
Dodatkowo:
- 4-5 bananów
- 2 łyżki soku z cytryny do skropienia bananów
PRZYGOTOWANIE
Ciasto czekoladowe: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzać do 170 st.C. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka wbić do miski, wsypać sól i cukier. Ubijać mikserem przez kilka minut do jasności i puszystości. Nie przerywając ubijania wlewać olej, następnie mleko. Na koniec wsypać wymieszane suche składniki i krótko zmiksować tylko do połączenia.
Tak przygotowaną czekoladową masę przełożyć do przygotowanej wcześniej tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w 170 st.C przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i pozostawić do wystudzenia. Następnie ostrym nożem ściąć górną cześć ciasta i wydrążyć środek pozostawiając nietknięty spód i krawędzie (spójrz zdjęcie poniżej).
Masa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać. Po dwóch minutach podgrzać na małym ogniu lub w mikrofalówce do rozpuszczenia (uwaga- żelatyny nie można zagotować. Traci wtedy swoje właściwości). Odstawić na bok do przestudzenia. W tym czasie ubić na sztywno schłodzoną śmietankę kremówkę. Gdy stanie się puszysta i gęsta, dodać cukier puder, startą czekoladę oraz strumyczkiem wlewać przestudzoną żelatynę. Krótko zmiksować do połączenia.
Na czekoladowym spodzie poukładać banany, skropić je sokiem z cytryny, by nie ciemniały. Całość wysmarować masą śmietankową, tworząc kopiec kreta. Wierzch kopca posypać rozdrobnionym ciastem czekoladowym pozostałym po ścięciu (najlepiej robić to dłońmi). Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego!
RADY
- z resztek ciasta czekoladowego możecie przygotować, np. bajaderki lub wykorzystać go jako posypka do innego deseru.
6 komentarzy
Smacznie wygląda! 🙂
O widzę,że Photoshop poszedł w ruch! Legalny? Jeszcze dużo musisz się nauczyć,ale dobrze,że próbujesz
Ciągle się uczę 🙂 Mam nadzieje, ze napotkam ludzi, ktorzy pomoga mi sie realizowac. Pozdrawiam! 😉
Zawsze chciałam spróbować (i upiec i zjeść) to ciasto i jakoś ciągle jest na dalszym planie.. :/ Pięknie wyszło
Zrobiłam, czeka w lodówce na schłodzenie 😁
Super ciacho