Rewelacyjne bułki chlebowe z niespodzianką w środku. Na pytanie: „czym nadziane są bułeczki”, odpowiadaliście różnie: pieczarkami, kapustą, grzybami, mięsem, a nawet jagodami ;) Są to oczywiście pieczarki, ale nie tylko… Połączyłam je z przezdrową kaszą jaglaną i serem żółtym. Bułki smakują wyśmienicie, co potwierdziłby zapewne mój tata, który zjadł kilka sztuk naraz. Polecam zajadać na ciepło, wtedy żółty ser pyyysznie się ciągnie! ;)
Składniki: (na ok. 10 sztuk)
Zaczyn:
50 g letniej wody
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
40 g mąki pszennej chlebowej typ 650
Ciasto właściwe:
cały powyższy zaczyn
270 g ciepłej wody
500 g mąki pszennej chlebowej typ 650
20 ml oleju
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
Farsz:
650 g pieczarek
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
300 g sera żółtego, startego
1 woreczek kaszy jaglanej (100 g)
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko do posmarowania bułek
Przygotowanie:
Zaczyn: Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z cukrem i mąką. Dobrze wymieszać i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 60 minut.
Ciasto właściwe: Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta właściwego i dobrze wszystko wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W razie potrzeby lekko podsypując mąką. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest gładkie i elastyczne.
Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny do wyrastania. Więcej przeczytasz tutaj.
W międzyczasie przygotować farsz: Kaszę jaglaną ugotować jak zaleca się na opakowaniu. Pieczarki, czosnek i cebulę obrać. Czosnek i cebulę drobno posiekać, a pieczarki pokroić w kostkę. Cebulkę z czosnkiem zeszklić na oliwie, dodać pokrojone pieczarki i smażyć kilka minut, aż pieczarki zmiękną (ok. 10 minut). Następnie wsypać ugotowaną kaszę, wymieszać i odstawić na bok do wystudzenia.
Gdy masa będzie chłodna dodać do niej starty na tarce ser żółty, wymieszać.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 równych części. Każdą rozwałkować na owalny placek. Na środku każdego nałożyć po kilka łyżek farszu (nie żałujcie…im go więcej, tym bułeczki smaczniejsze :-D). Placki zlepić jak pierogi, a następnie uformować w podłużne bułeczki. Łączeniem do dołu ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić w cieple na ok. 30-40 minut do napuszenia. Pamiętajcie, by zachować spore odległości pomiędzy bułkami- podczas pieczenia rosną!
Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 st.C, a bułeczki wysmarować roztrzepanym jajkiem. Piec przez ok. 25 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone wyjąć i przenieść na kratkę do przestygnięcia. Najlepiej smakują na ciepło, gdy ser żółty jeszcze się ciągnie 🙂 Smacznego!
3 komentarze
na bank zrobię! uwielbiam takie jedzenie
Jakie cudowne, muszę je zrobić, koniecznie 🙂
http://smacznieualis.blogspot.com
świetnie wyglądają takie bułki, szkoda, że u mnie (poza mną oczywiście) nikt za pieczarkami nie przepada…