150 ml wody
100 ml mleka
szczypta soli
4 duże jajka (lub 5 małych)
Przygotowanie:
Następnie wbijać po jednym jajku za każdym razem miksując do uzyskania jednolitego ciasta. Po dodaniu 4 jajek należy ocenić konsystencję. Jeśli ciasto jest za gęste, dodać jeszcze jedno jajko. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać wąskie, podłużne porcje ciasta (o długości ok. 9 cm). Ważne, by pozostawić pomiędzy nimi odstępy- podczas pieczenia urosną. Słomki obficie posypać cukrem perlistym.
3 komentarze
Twoje wyglądają o niebo lepiej od tych sklepowych!
Świetny pomysł 😉 przepis, za Twoją zgodą, zapisuje sobie aby go wypróbować jak tylko wrócę do Polski 😉
O! Ostatnio moja mama się zakochała w tych kupnych. Muszę jej kiedyś zrobić takie domowe 😉