Składniki:
Ciasto:
3 jajka
1 łyżka cukru
200 g mąki pszennej
150ml mleka
szczypta soli
1 łyżeczka spirytusu
Dodatkowo:
olej do smażenia, np. rzepakowy
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Żółtka utrzeć z cukrem do puszystości. Wlać mleko oraz spirytus i wsypać przesianą mąkę pszenną. Wszystko krótko zmiksować do połączenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną, lśniącą pianę. Przełożyć ją do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką.
W rondelku rozgrzać olej. Ciasto przełożyć do butelki z małym otworem (np. po ketchupie) lub do szprycy z podłużną, cienką końcówką. Ciasto wylewać na rozgrzany olej tworząc wzorki. Smażymy z obu stron do zarumienienia. Usmażone odsączać na papierowych ręcznikach. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!