1,8K
Sk艂adniki:
Ciasto:
3 jajka
1 艂y偶ka cukru
200 g m膮ki pszennej
150ml mleka
szczypta soli
1 艂y偶eczka spirytusu
Dodatkowo:
olej do sma偶enia, np. rzepakowy
cukier puder do opr贸szenia
Przygotowanie:
呕贸艂tka utrze膰 z cukrem do puszysto艣ci. Wla膰 mleko oraz spirytus i wsypa膰 przesian膮 m膮k臋 pszenn膮. Wszystko kr贸tko zmiksowa膰 do po艂膮czenia. Bia艂ka ubi膰 ze szczypt膮 soli na sztywn膮, l艣ni膮c膮 pian臋. Prze艂o偶y膰 j膮 do ciasta i delikatnie wymiesza膰 艂y偶k膮.
W rondelku rozgrza膰 olej. Ciasto prze艂o偶y膰 do butelki z ma艂ym otworem (np. po ketchupie) lub do szprycy z pod艂u偶n膮, cienk膮 ko艅c贸wk膮. Ciasto wylewa膰 na rozgrzany olej tworz膮c wzorki. Sma偶ymy z obu stron do zarumienienia. Usma偶one ods膮cza膰 na papierowych r臋cznikach. Jeszcze ciep艂e opr贸szy膰 cukrem pudrem. Smacznego!
1 komentarz
Witam, bardzo dzi臋kuj臋 za przepis, z pewno艣ci膮 wykorzystam nie tylko w t艂usty czwartek, pozdrwaiam.