Pyszne pączki hiszpańskie zwane również jako wiedeńskie gniazdka. Robione z ciasta parzonego, smażone na głębokim oleju. W smaku bardzo podobne do Churros. Polecam na Tłusty Czwartek! 🙂
SKŁADNIKI
(na 15-20 sztuk)
- 80 g masła
- 200 ml wody
- szczypta soli
- 150 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- odrobina wody
PRZYGOTOWANIE
Ciasto parzone: Masło, wodę i sól umieścić w garnuszku, podgrzewać do zagotowania i rozpuszczenia masła. Wsypać przesianą mąkę i energicznie mieszać, aż masa będzie odstawać od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Do masy wbijać po kolei jajka, za każdym razem dobrze miksować do uzyskania jednolitego ciasta. Przełożyć je do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie dużej gwiazdy. Na papier do pieczenia wyciskać porcje ciasta, tworząc okręgi (gniazdka). Papier pociąć nożyczkami tak, by każde gniazdko było na osobny kawałku.
Olej rozgrzać w garnku do 175 st.C. Pączki kłaść na olej papierem do góry, po chwili ściągając papier. Smażyć z obu stron do ładnego zarumienienia. Usmażone odsączać na papierowym ręczniku.
Lukier: Do cukru pudru dodać łyżkę soku z cytryny i tyle wody tak, by uzyskać gęsty jednolity lukier. Wysmarować nim jeszcze ciepłe hiszpańskie pączki. Odstawić na chwilę do zastygnięcia. Smacznego!
8 komentarzy
bardzo je lubię
Pączusie z dziurką :)))) PYCHAAAAAAA!!!! jutro zrobie "przy obiedzie" :))))
Zdecydowanie moje ulubione 🙂
Intereująca propozycja 😉 ok kusi kusi 😁
Polecam!! 😉
czy można by je upiec???
Nie powinno być problemu ;). To ciasto jak na ptysie
Witam a dlaczego mi wpadają po ściągnięciu z patelni