6,6K
Bardzo popularne w internecie ciasto, a raczej babeczka gotowa w zaledwie kilka minut. Jest doskonałym dowodem na to, że można zrobić coś z niczego. Każdy ma w domu mleko, jajka czy też olej. Moim tajnym składnikiem, który nadaje ciastu większej wilgotności, jest dżem z czarnej porzeczki- dzięki niemu babeczka smakuje jak najlepszy murzynek. Nic tylko znaleźć w sobie odrobinę chęci i przygotować ten banalnie prosty deserek. Po wymieszaniu składników można dorzucić swoje ulubione dodatki takie jak: orzechy, czekoladę, bakalie lub drobne owoce. Polecam!
SKŁADNIKI
(na jedną dużą porcję lub dwie mniejsze)
- 1 jajko
- 60 g cukru
- 60 g dżemu z czarnej porzeczki
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 60 g mąki pszennej, przesianej
- 20 g naturalnego gorzkiego kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać widelcem lub trzepaczką do połączenia. Powstałą czekoladową masę przelać do kubka lub miseczki o pojemności minimum 400 ml (lub dwóch mniejszych). Wstawić do mikrofalówki na około 3 minuty, aż ciasto urośnie, a wbity patyczek będzie suchy. Czas „pieczenia” może ulec zmianie w zależności od mocy mikrofalówki.
Oprószyć cukrem pudrem, podawać po lekkim przestudzeniu, np. z gałką lodów. Smacznego!
RADY
- jeśli nie lubcie zbyt słodkich ciast, zmniejszcie minimalnie ilość cukru.
poprzedni
2 komentarze
Kiedyś znalazłam taki przepis na demotywatorach 😉 Parę razy robiłam, ale wolę chociażby muffinki, bo tamto takie trochę zakalcowate wychodziło i szybko opadało ;p
Bardzo polecam jesteś wspaniała !!! 😀