12,3K
Znakomite ciasto z mnóstwem smaków, które komponują się wręcz bajecznie! Inspiracją był przepis podpatrzony na blogu Sio-smutki. Troszkę go zmodyfikowałam. Przede wszystkim wykonałam jako ciasto, a nie tort oraz użyłam większej blaszki. Smakuje dużym i małym, jest wilgotne, nieprzesłodzone, a dodatek kwaśnego dżemu smakowicie kontrastuje ze słodkimi kremami. Z całego serducha Wam polecam! 🙂
Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24×24 cm)
Biszkopt:
5 jajek w temperaturze pokojowej
szczypta soli
3/4 szkl cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżka kakao
5 jajek w temperaturze pokojowej
szczypta soli
3/4 szkl cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szkl mąki pszennej
1 łyżka kakao
Krem waniliowy:
200 g śmietanki kremówki 36%
3 łyżki cukru pudru
175 g serka mascarpone
3 łyżki mleka w proszku niegranulowanego
kilka kropli ekstraktu waniliowego
Krem straciatella:
175 g serka mascarpone
3 łyżki mleka w proszku niegranulowanego
kilka kropli ekstraktu waniliowego
Krem straciatella:
375 g serka mascarpone
2 łyżka cukru pudru
2 łyżki mleka w proszku niegranulowane
150 g mlecznej czekolady, startej drobnych oczkach
2 łyżka cukru pudru
2 łyżki mleka w proszku niegranulowane
150 g mlecznej czekolady, startej drobnych oczkach
Poncz:
1/4 szkl wody z cukrem i sokiem z cytryny
Dodatkowo:
kilka łyżek dżemu wiśniowego
kakao do oprószenia
czekoladowe wiórki do posypania (zastąpiłam startą czekoladą)
kilka łyżek dżemu wiśniowego
kakao do oprószenia
czekoladowe wiórki do posypania (zastąpiłam startą czekoladą)
Przygotowanie:
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Łyżka po łyżce wsypywać obydwa rodzaje cukru, cały czas miksując. Po cukrze dodawać po jednym żółtku, miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać, by piana nie opadła.
Powstałą masę podzielić na 2 równe części. Do jednej dodać łyżkę kakao.
Obydwie masy przelać do kwadratowej blaszki o wymiarach 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą widelca zrobić zygzaki, by ciasta się troszkę wymieszały.
Piec w 175 st.C przez około 30-40 minut do tzw. „suchego patyczka”. (polecam przeczytać notkę na temat pieczenia biszkoptów klik).
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika. Gdy ostygnie, przekroić na dwa równe blaty. Każdy blat nasączyć wodą z cukrem i sokiem z cytryny.
Krem waniliowy: Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, serek mascarpone, mleko w proszku oraz ekstrakt z wanilii. Wszystko zmiksować do połączenia.
Pierwszy nasączony blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony. Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Na biszkopcie rozsmarować krem waniliowy i przykryć II nasączonym blatem ciasta. Wysmarować dżemem wiśniowym. Ciasto schłodzić w lodówce.
W międzyczasie przygotować krem straciatella: wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać.
Na dżem wyłożyć krem straciatella, dobrze rozprowadzić. Wierzch ciasta oprószyć kakao i posypać czekoladowymi wiórkami. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
1 komentarz
Cudowne!