Pizza, która nie wymaga dłuższego wyrastania?? To jest to! Chrupki spód, ulubione dodatki i mnóstwo sera żółtego ciągnącego się we wszystkie strony. Świetna przekąska na spotkania z przyjaciółmi czy też na kolację w domu. Naprawdę polecam!
Składniki: (na 3 średniej wielkości pizze)
Ciasto:
25 g świeżych drożdży
200 ml ciepłej wody
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Sos pomidorowy:
5 łyżek koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka bazylii, oregano i tymianku
szczypta pieprzu
Dodatkowo:
ulubione dodatki: pieczarki, salami, szynka, brokuł, oliwki, papryka, cebula itp.
ser żółty, starty
Ciasto:
25 g świeżych drożdży
200 ml ciepłej wody
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
Sos pomidorowy:
5 łyżek koncentratu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka bazylii, oregano i tymianku
szczypta pieprzu
Dodatkowo:
ulubione dodatki: pieczarki, salami, szynka, brokuł, oliwki, papryka, cebula itp.
ser żółty, starty
Przygotowanie:
Ciasto: W połowie ilości ciepłej wody rozpuścić drożdże, cukier i 2 łyżki mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić mikserem lub ręcznie, do uzyskania elastycznego ciasta. Podzielić je na 3 równe części. Każdą rozwałkować na kształt koła i przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Sos pomidorowy: Czosnek drobno posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami sosu.
Każdy spód pizzy wysmarować sosem pomidorowym. Na sosie poukładać ulubione dodatki. Piec w 230 st.C przez 15-20 minut. Kilka minut przed końcem pieczenia posypać serem i dalej zapiekać, aż ser się stopi. Podawać na gorąco. Smacznego!


7 komentarzy
pysznie 🙂
Uwielbiam połączenie brokuła i roztopionego sera na pizzy. Dla tego smaku dałabym się pokroić 😉 Mmmmniam!
Ciasto na pizzę z twojego przepisu wyszło wyśmienite! Zajadaliśmy się całą rodziną 🙂 pozdrawiam
Bardzo się cieszę! 🙂
Według nas http://www.szybkapizza.pl to najlepszy lokal w mieście Poznań. Warto zarezerwować stolik.
Czy można zamiast świeżych drożdży użyć w proszku ?
tak, wtedy proszę dać ich 2x mniej niż świeżych 😉