3,5K
Historia precli sięga średniowiecza. Jest to bardzo charakterystyczny rodzaj pieczywa- najpierw precle obgotowuje się w wodzie i piecze w wysokiej temperaturze. Dzięki takiemu przygotowaniu precle są chrupiące z zewnątrz i mają piękny, brązowy kolor.
Niektórzy robią na słono, niektórzy na słodko. Zapewniam, że obydwie wersje są pyszne! Ja moje precelki posypałam makiem. Polecam!
Składniki: (na 8 dużych precli)
Ciasto:
15 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
420 g mąki pszennej
1/2 szkl ciepłej wody
1 łyżka miodu
100 ml piwa Pilsner (zastąpiłam wodą gazowaną)
2 łyżki miękkiego masła
1 żółtko
2 łyżeczki soli morskiej
Dodatkowo:
2 żółtka roztrzepane z 1 łyżką mleka
do posypania: sól morska, mak, sezam itp.
woda do obgotowania precli
3 łyżki sody oczyszczonej
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę, suche drożdże oraz sól wymieszać w misce (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn!). Dodać wodę, miód, żółtko i piwo. Wszystko wyrabiać rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, dodając pod koniec miękkie masło. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne, nieklejące.
Dopiero wtedy można umieścić je w misce oprószonej mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na ok. 2 godziny).
Po tym czasie ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej zrobić wałeczek o długości 60 cm i uformować na kształt precla (tutaj pokazane w jaki sposób).
W garnuszku zagotować wodę (ok.2 litry) z sodą oczyszczoną. Precle wrzucać delikatnie do wody i obgotowywać 30 sekund. Od razu wyjąć i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem i posypać makiem, solą lub sezamem.
Piec w 230 st.C przez 10-15 minut do zbrązowienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
Inspiracja: klik
2 komentarze
Aaaa,spryciara z Ciebie, wygladaja b.apetycznie
Uwielbiam precle a te są rewelacyjne 🙂