Składniki: (na około 20 sztuk)
Ciasto:
125 ml mleka
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
Sos czekoladowy:
100 g czekolady deserowej
150 g śmietanki kremówki 30%
Przygotowanie:
Ciasto: W garnuszku zagotować wodę, mleko, sól, masło, obydwa rodzaje cukru i cynamon. Wsypać przesianą mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż składniki się połączą i powstanie zwarta jednolita kula ciasta. Zdjąć z palnika i pozostawić do wystudzenia.
Do wystudzonego ciasta wbijać po kolei jajka, za każdym razem miksując do połączenia.
Gęste ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie dużej gwiazdy. Na rozgrzany w garnku olej (175 st.C) wyciskać porcje ciasta o długości 8-12 cm (wedle uznania). Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone churros odsączać na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego!
Sos czekoladowy: Śmietankę kremówkę podgrzać, aż będzie gorącą, następnie zdjąć z palnika i dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia.
Inspiracja: klik
1 komentarz
Wygląda apetycznie! 🙂