2,6K
Kolejna słodka propozycja, tym razem bez pieczenia. Krajanka a’la Snickers wykonana ze spodu z sucharów, chrupiących orzeszków ziemnych w karmelu i aksamitnej polewy czekoladowej.
„Pyszne..”- tak powiedział tata, któremu czasem trudno dogodzić 😉 Więc polecam!! Na pewno Wam zasmakuje.
„Pyszne..”- tak powiedział tata, któremu czasem trudno dogodzić 😉 Więc polecam!! Na pewno Wam zasmakuje.
Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24×24 cm)
Spód z sucharów:
350 g sucharów
150 ml mleka
150 g mlecznej czekolady
2 kopiaste łyżki kakao
5 łyżek płynnego miodu
2 łyżki masła
1 łyżka Nutelli
Orzeszki w karmelu:
300 g orzeszków ziemnych, solonych
3 łyżki wody
3/4 szkl cukru
3 łyżki miodu
1 łyżka masła
1 płaska łyżeczka cynamonu
Polewa czekoladowa:
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki masła
3 łyżka kakao
Przygotowanie:
Spód z sucharków: Suchary pokruszyć na piach (np. za pomocą wałka, malaksera lub blendera), następnie wymieszać z kakao.
Czekoladę drobno posiekać. Mleko, miód, masło i czekoladę umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą (mieszanka nie powinna się zagotować, a jedynie podgrzać). Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego przestudzenia.
Czekoladę drobno posiekać. Mleko, miód, masło i czekoladę umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając, aż składniki się rozpuszczą i połączą (mieszanka nie powinna się zagotować, a jedynie podgrzać). Zdjąć z ognia i pozostawić do lekkiego przestudzenia.
Letnią mieszankę wlać do sucharów i dobrze wyrobić rękami do uzyskania zwartej kuli ciasta, dodając pod koniec Nutellę. Jeśli masa będzie się kruszyć należy dodać jeszcze kilka łyżek Nutelli.
Tak przygotowany spód z sucharków umieścić w kwadratowej blaszce o wymiarach 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze wklepać w dno formy.
Orzeszki w karmelu: Wodę wraz z cukrem, cynamonem i miodem umieścić w garnuszku. Podgrzewać na małym ogniu do lekkiego skarmelizowania- zezłocenia. Gdy masa nabierze ładnego brązowego kolorku dodać do niej masło i wymieszać do rozpuszczenia. Na koniec wsypać orzeszki ziemne. Od razu rozprowadzić je na spodzie z sucharków (karmel będzie bardzo szybko twardnieć) i dobrze podociskać, by obydwie warstwy skleiły się ze sobą.
Odstawić do zastygnięcia karmelu.
Odstawić do zastygnięcia karmelu.
Polewa czekoladowa: Mleko i cukier umieścić w garnuszku. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru. Dodać masło, mieszać, aż się stopi. Na koniec wsypać przesiane kakao i energicznie wymieszać. Przestudzić.
Gęstniejącą polewę wylać na orzeszki w karmelu. Odstawić do zastygnięcia. Przed podaniem pokroić ostrym nożem na kwadraty. Smacznego!