
Ekspresowe pączusie na serku homogenizowanym. Do ich przygotowania użyłam waniliowego serka Danio, który nadaje się doskonale, ponieważ jest dosyć gęsty. Pączki są puszyste, delikatne i bardzo lekkie. Znakomite dla tych, którym w Tłusty Czwartek zachcę się czegoś słodkiego 🙂 Z przepisu wychodzi ok. 25-30 sztuk wielkości małej mandarynki. Polecam!
Składniki: (na ok. 25-30 sztuk)
Ciasto:
400 g serka homogenizowanego, np. Danio
350 g mąki pszennej
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
3 łyżki cukru
1 łyżka spirytusu
szczypta soli
Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia
cukier do obtoczenia
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki dobrze wymieszać do połączenia. Olej rozgrzać do 175 st.C. Z ciasta przy pomocy gałkownicy (łyżki do lodów), którą za każdym razem zanurzać w oleju, nabierać niewielkie porcje ciasta i wrzucać na olej. Gałkownicę można zastąpić dwoma łyżkami: jedną łyżką nabierać porcje masy, a drugą ściągać wrzucając na olej. Ciasto jest dosyć rzadkie i klejące. Nie przejmujcie się, jeśli pączki nie będą idealnie okrągłe- moje też nie były ;)).
Kulki smażyć ze wszystkich stron, aż będą złociste. Odsączać na papierowym ręczniku. Jeśli nie posiadamy termometru, możemy wrzucić do oleju kawałek ciasta. Jeśli od razu wypłynie i zacznie się rumienić- temperatura jest za wysoka. Jeśli natomiast kawałek ciasta pozostanie na dnie i po upływie 1-2 minut nadal nie wypłynie- temperatura jest za niska. Wrzucone ciasto powinno po około minucie wypłynąć na wierzch i powoli zacząć się rumienić.
Jeszcze ciepłe pączusie obtaczać w cukrze. Smacznego!
10 komentarzy
Fajny pomysł z serkiem danio, pączusie wyglądają przepysznie.
Oooo jaki fajny przepis nie trzeba się bać ze nie wyjdzie tak jak drożdżowe paczusie 😁 bynajmniej mi nie zawsze wychodzą .
Te pączki wyglądają jakby były niedosmażone i w środku surowe. No chyba, że to jakieś nadzienie, choć nie ma o nim mowy w przepisie.
Witam 🙂
Nie wiem, dlaczego Pani tak uważa, ale pączusie były bez nadzienia i na pewno nie były surowe 😉 Może akurat ten pączuś, którego akurat fotografowałam w środku sprawia takie wrażenie. Pozdrawiam! 😉
Mozna zrobic bez spirytusu lub czyms go zamienic?
Można pominąć lub zastąpić wódką/ octem 🙂 Pozdrawiam!
Super pączusie !!! Mega pyszne, proste w wykonaniu , puszyste. Zniknęły jeszcze ciepłe 🙂 Polecam !!!!!!
Ja nie widzę żadnej surowizny. Fajne i aż czuć jak pachną. Super. Zapisane.
[…] posmak bananów i cynamonu. Są mięciutkie w środku i lekko chrupiące z zewnątrz. To bliźniaki błyskawicznych pączków serowych. Najsmaczniejsze tuż po usmażeniu. Gorąco polecam na Tłusty […]
Próbowałam dopatrzeć się tej surowizny ;P No i nie ma jej, a pączki są cudowne!