To już kolejna propozycja na Tłusty Czwartek. Tym razem zapraszam Was na amerykańskie donaty, czyli pączki z dziurką. Po usmażeniu można je dowolnie udekorować. Polecam wykorzystać lukier, który zabarwiony barwnikami spożywczymi lub naturalnymi produktami (takimi jak np. kakao) pięknie wygląda na pączkach.
SKŁADNIKI
(na około 12 sztuk)
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
- 20 g świeżych drożdży
- 200 ml letniego mleka
- 50 g cukru
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki spirytusu
- szczypta soli
- 25 g miękkiego masła
Lukier:
- 400 g cukru pudru
- kilka łyżek mleka
Dodatkowo:
- olej do smażenia
- barwniki spożywcze lub naturalne produkty do zabarwienia lukru, np. kakao, sok z malin itp.
- kolorowe posypki, orzechy, cukierki, wiórki kokosowe itp. do posypania pączków
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: Drożdże rozpuścić w połowie ilości letniego mleka (100 ml) z dodatkiem 1 łyżki cukru i 50 g mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do ruszenia drożdży.
Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać resztę składników ciasta (pozostałe mleko, mąkę i cukier, a także żółtka, spirytus i sól. Na koniec dopiero miękkie masło). Całość wyrobić mikserem z hakiem do uzyskania elastycznego, jednolitego i dość lepkiego ciasta (wyrabianie potrwa dobre kilka- kilkanaście minut). Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 60-90 minut do podwojenia objętości.
Wyrośnięte rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką na grubość 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawać koła o średnicy 8-9 cm. Mniejszą foremką (posłużyłam się kieliszkiem) wykrawać dziurki. Powinniśmy otrzymać około 12 donatów. Pączki przenieść na deskę/stolnicę oprószoną mąką i odstawić na około 15-20 minut do napuszenia.
W tym czasie w głębokim garnku rozgrzać olej do 175 st.C. Donaty delikatnie wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone odsączać na ręczniku papierowym.
Lukier: Cukier puder utrzeć z kilkoma łyżkami mleka tak, by otrzymać gęsty lukier. Rozdzielić go do kilku miseczek i dowolnie zabarwić na różne kolory.
Ostudzone pączki udekorować lukrem i obsypać dowolną posypką, posiekanymi orzechami, kokosem itp. Smacznego!
3 komentarze
poproszę jednego :>
Co zamiast spirytusu?
możesz pominąć 🙂