Bananowo-cynamonowe pączusie- szybkie, bez wyrastania, wyrabiania i bez drożdży. Mają przyjemny posmak bananów i cynamonu. Są mięciutkie w środku i lekko chrupiące z zewnątrz. To bliźniaki błyskawicznych pączków serowych. Najsmaczniejsze tuż po usmażeniu. Gorąco polecam na Tłusty Czwartek!
SKŁADNIKI
(na 35-40 sztuk)
- 2 większe banany, dojrzałe
- 1 jajko
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego (60 g)
- 220 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 2 łyżki cukru
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do oprószenia pączków
PRZYGOTOWANIE
Wszystkie suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier) wymieszać w misce. Banany obrać ze skórki, zmiksować blenderem na puree (do gładkości) wraz z jajkiem, octem i jogurtem naturalnym. Do mokrych składników wsypać suche, całość wymieszać łyżką do połączenia.
Olej rozgrzać w garnku do temperatury 175 st.C. Z bananowego ciasta przy użyciu dwóch małych łyżeczek zanurzanych w oleju nakładać niewielkie porcje ciasta i kłaść na gorący olej (1 łyżeczka=1 pączuś). Smażyć do zezłocenia z obu stron (praktycznie same się obracają na oleju).
Usmażone odsączać na ręczniku papierowym. Jeszcze ciepłe oprószyć cukrem pudrem oraz cynamonem. Smacznego!
4 komentarze
Tłusty Czwartek w tym roku przypada 23 lutego, a nie 2.
Ahh.. już poprawiłam. Dzięki za uwagę! 😘
Pyszności , super blog i pomysły 🙂
Polecam i zapraszam do oceny Naszego 🙂
Dziękuję 🙂