Dlaczego uwielbiam placuszki? Poza walorami smakowymi są niezwykle proste w przygotowaniu. Wystarczy, że wymieszamy składniki, nałożymy porcję ciasta na patelnię i usmażymy! To takie proste :). Dziś zapraszam na placuszki dyniowe- mięciutkie i puchate, na domowym puree z dyni. Zainspiruj się!
Składniki: (na około 25 placuszków)
2 jajka
3 łyżki cukru
szczypta soli
3 łyżki cukru
szczypta soli
220 g puree z dyni (polecam domowej roboty)
1/4 szkl mleka
1 łyżka oleju + odrobina do natłuszczenia patelni
100 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Jajka roztrzepać w misce, dodać resztę składników i dobrze wymieszać za pomocą trzepaczki. Na rozgrzaną patelnię natłuszczoną odrobiną oleju nakładać porcję masy (1 placuszek=1 łyżka ciasta). Smażyć z obu stron na średnim ogniu do zarumienienia. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. owocami, serkiem wiejskim, miodem. Smacznego!