Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
Drożdżówki i słodkie bułeczkiPIECZYWO

Rogale Świętomarcińskie

by Justyna Dragan 11 listopada 2015
autor Justyna Dragan 11 listopada 2015
Rogale Świętomarcińskie przygotowuje się na 11 listopada, czyli dzień św. Marcina. Tradycyjnie wypiekane w Wielkopolskie, a w szczególności w Poznaniu. Robione są z ciasta półfrancuskiego, które ma 81 warstw i nadzienia z białego maku. Mięciutkie, maślane i trochę pracochłonne. Mimo to polecam! Przecież je się je zazwyczaj tylko raz w roku, właśnie w listopadzie ;).


Składniki: (na około 14 rogali)

Ciasto półfrancuskie:
400 g mąki pszennej+ do podsypywania
200 ml ciepłego mleka
10 g świeżych drożdży
1 jajko
60 g cukru
szczypta soli
1 łyżka cukru wanilinowego
60 g masła
150 g zmrożonego masła do wałkowania

Nadzienie:
250 g białego maku*
125 g cukru
125 g miodu
40 g masła
40 g rodzynek
1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g migdałów bez skórki
50 g biszkopcików, pokruszonych
2 jajka

Lukier:
150 g cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody

Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
ok. 80 g posiekanych migdałów bez skórki do posypania rogali


* biały mak jest produktem trudno dostępnym w naszych sklepach. Natomiast bez problemu można go zakupić przez internet.


Przygotowanie:

Nadzienie: Migdały zmielić, rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie odsączyć z wody i posiekać. Biały mak opłukać, umieścić w garnuszku i zalać wrzątkiem. Gotować przez około 30 minut. Po tym czasie odsączyć na drobnym sicie i ostudzić. Następnie zmielić w maszynce do mięsa (najlepiej trzykrotnie!).

Masło, miód i cukier umieścić w garnku, podgrzewać do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Gdy cukier się rozpuści, do mieszanki wsypać posiekane rodzynki, zmielone migdały, zmielony mak i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Gotować jeszcze przez chwilkę na małym ogniu, następnie pozostawić nadzienie do wystudzenia.

Do masy dodać pokruszone biszkopciki oraz jajka, całość dokładnie wymieszać. Powinniśmy otrzymać gęstą masę.

Nadzienie makowe można przygotować dzień wcześniej wieczorem i przechowywać w lodówce pamiętając jednak, by biszkopciki i jajka dodać dopiero rano.


Ciasto półfrancuskie: 150 g masła zmrozić w zamrażalniku. Drożdże rozpuścić w 50 ml ciepłego mleka z 2 łyżką cukru i 2 łyżkami mąki. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut do ruszenia drożdży (dokładny opis przygotowania rozczynu z drożdży możesz przeczytać tutaj).

60 g masła stopić, przestudzić. Jajka ubić do puszystości z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, sól, wlać resztę ciepłego mleka oraz ubite jajka. Wszystko dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego, pod koniec dodając roztopione i przestudzone masło. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest elastyczne i sprężyste. W razie potrzeby podsypać odrobiną mąki. Ciasto przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.

Zmrożone masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach, odstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto drożdżowe krótko zagnieść rękami, a następnie rozwałkować na prostokąt. Starte masło wyłożyć na 2/3 prostokąta, pozostawiając 1 cm margines z każdej strony. Część ciasta bez masła (ta 1/3) złożyć do środka. Następnie złożyć do środka część z masłem. Otrzymujemy 3 warstwy ciasta i 2 warstwy masła. Powstały prostokąt dobrze podociskać, poprzyklejać i ponownie rozwałkować na prostokąt. Ten krok (składania ciasta) powtórzyć raz jeszcze: 1/3 prostokąta złożyć do środka, następnie kolejną 1/3 i podociskać. Ciasto schłodzić 30-45 minut w lodówce. Wałkowanie i składanie powtórzyć jeszcze dwa razy, za każdym razem schładzając ciasto w lodówce (w efekcie otrzymujemy 81-warstwowe ciasto).

Tak przygotowane ciasto jest gotowane do formowania w rogale. Najlepiej jednak zostawić je jeszcze na noc w lodówce, a dopiero na następny dzień piec.

Ciasto rozwałkować na duży prostokąt o grubości 0,5 cm. Wycinać z niego naprzemiennie wydłużone trójkąty (wyjdzie około 14 rogali). Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie z białego maku (polecam robić to za pomocą rękawa cukierniczego). Podstawę trójkątów (szerszy koniec) zawinąć na około 3 cm, następnie naciąć na środku nożem, lekko rozłożyć na boki i zwinąć w rogale. Uformowane umieszczać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce do napuszenia. Dokładny opis formowania Rogali Świętomarcińskich możecie zobaczyć na tym filmiku. Ja również się nim posiłkowałam ;).

Wyrośnięte rogale wysmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20-30 minut do ładnego zarumienienia (u mnie nieco ponad 20 minut). Upieczone wyjąć z piekarnika i ostrożnie przenieś na kratkę do studzenia.

Lukier: Cukier puder wymieszać z gorącą wodą do powstania gęstego lukru.

Jeszcze ciepłe Rogale Marcińskie wysmarować lukrem i posypać posiekanymi migdałami. Smacznego!

Inspiracja: klik

biszkopcikimakmigdałyorzechy włoskierodzynki
7 komentarzy
0
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Kruche drożdżowe rurki z marmoladą
następny
Drożdżowe pierniczki

Zobacz również

Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper...

Chleb żytni z mielonym kminkiem i miodem

Szybka focaccia

Dyniowe puchate bułki

Grzanki z grillowanym halloumi i guacamole + system...

Drożdżówki z kremem migdałowym i rabarbarem

Kardamonki

7 komentarzy

Kinga 11 listopada 2015 - 07:31

Wygląda smacznie 🙂

odpowiedz
megii013 11 listopada 2015 - 13:56

Piękny rogalik)))

odpowiedz
Ewa W 11 listopada 2015 - 21:53

takie apetyczne,,,a ja jeszcze nigdy nie miałam okazji takich spróbować

odpowiedz
Asa_6niebo 17 listopada 2015 - 17:33

piękne rogale:)

odpowiedz
psfoto 18 października 2018 - 16:50

Kocham rogale świętomarcińskie, chociaż nie jestem z Poznania ani nawet z okolic 🙂 Dla mnie są słodkie, sycące i wyglądają ślicznie. Próbowałam sama robić, ale niestety marna ze mnie kucharka, bo ciast ani rogali nie umiem robić. Natomiast jak najdzie mnie chęć, to kupuję je przez internet (zobacz tutaj: rogale marcińskie sklep internetowy). W moich rejonach (podkarpacie) ich nie ma, więc mam namiastkę tych prawdziwych z Poznania 🙂

odpowiedz
Sprawdzony przepis na rogale świętomarcińskie. Jak kupić dobrego rogala? - Blaber 10 listopada 2021 - 12:05

[…] z naszych kulinarnych autorek już dawno podzieliła się sprawdzonym przepisem na swoim blogu justynadragan.pl. Dziś przypomina go, linkując w BIO na swoim instagramie […]

odpowiedz
Kama 20 listopada 2021 - 22:45

Dziś upiekłam. Szczerze przepyszne polecam każdemu spróbować

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK CROISSANTY W WARUNKACH DOMOWYCH

Popularne

  • 1

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 2

    Ciasto Poduszkowiec

  • 3

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 4

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 5

    Sernik creme brulee

  • 6

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 7

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 8

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 9

    Szybka focaccia

  • 10

    Tradycyjne pączki

  • 11

    Półkule czekoladowo-malinowe

  • 12

    Bananowe FIT ciasto z czekoladą

Najnowsze komentarze

  • Emilia - Jadalne doniczki czekoladowe
  • Daniela92 - Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”
  • Iza - Domowe masło+ maślanka gratis
  • Basia - Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”
  • Marek - Bazlama- turecki chleb z patelni

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Jagody pomału się pokazują, szykujcie się (jak Jagody pomału się pokazują, szykujcie się (jak co roku) na wyzwanie #jagodziankidraganki 😎😁 Kto będzie piekł w tym roku razem ze mną? 😁😁 Już nie mogę się doczekać! ❤️🙌

A tymczasem zachęcam do korzystania z innych przepisów z sezonowymi owocami 🥰 Szukaj na blogu, szukaj tutaj na IG i oczywiście w ebookach ❤️

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake
🖤beza nie musi być nudna 🤍 Zostawiam na do 🖤beza nie musi być nudna 🤍  Zostawiam na dobranoc! 🥰 #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#merigue#beza#chocolate#chocolatecake#czekolada#chocolateideas @foodfluffer
Mniej analizowania, więcej działania. Byśmy odp Mniej analizowania, więcej działania.
Byśmy odpuścili z tym: „a co ktoś sobie pomyśli…”
Pytajmy, prośmy o pomoc, niech myśl o porażce nas nie blokuje.

Dziecięcej radości nam wszystkim! ❤️🥰 
PS. Przepis na doniczki szukajcie w rolkach😘😘 
#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake
A jaki jest Twój ulubiony przepis na rabarbar? 😎
Ukryty w cieście, w drożdżówce, w musie, a może karmelizowany? Daj znać!! ❤️

A przepisu na drożdżówki ze zdjęcia szukaj w poprzednim poście ❤️❤️

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend##rabarbar#drożdżówki @hautescuisines @foodfluffer
Pierwsze, co pomyślałeś, widząc to zdjęcie? 😜😅 Pain au chocolat 🍫🍫 ajajaj poeezjaaa😍😋 W sklepiku znajdziecie DUUUŻEEE promki na ebooki! Warto skorzystać 😁😎 Sprawdźcie, co dla Was przygotowałam ❤️❤️ Link w bio @justyna_dragan 😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant#painauchocolat
Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mni Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mnie!

Nie ma nic gorszego niż zapychający, przesłodzony i mdły tort urodzinowy 😖

Co lubimy? ➡️ KONTRASTY!

A dokładnie kontrasty smakowe! 😎

Do wszelkich ciast i deserów nie bój się:

✨ używać soli!
✨ wprowadzać owocowe akcenty w postaci wkładek, żeli i frużelin!

Tartaletka ze zdjęcia to słodka beza, kwaśny lemon curd i chrupki spód. Wypiek perfekcyjnie skomponowany! Zgodzisz się? 🥰🙃

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe
🍋 #foodphotography 🍋 #instafood#instablog# 🍋 #foodphotography 🍋 

#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit#lemon#cytryny
Jem cały rok 🥰
Polska jabłkiem stoi ! 🍏🍎🍏
#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit##apples#jabłka
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT