21,4K
Ciasteczka jak z najlepszej cukierni! Krucho-drożdżowe, nadziane marmoladą i oprószone cukrem pudrem. Tutaj warto dodać, by użyta marmolada była twarda, dzięki czemu podczas pieczenia nie wypłynie z rurek. Na stole rurki wyglądają apetycznie, a w połączeniu z kawą smakują naprawdę dobrze 😉 Polecam!
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
180 g miękkiego masła
2 łyżki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżka oleju
szczypta soli
1/4 szkl ciepłego mleka
60 g świeżych drożdży (dałam 40 g)
1 jajko
2 żółtka
Dodatkowo:
marmolada (najlepiej twarda)
cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Ciasto: Drożdże i cukry rozpuścić w mleku. Odstawić na 10 minut do „ruszenia drożdży”.
Miękkie masło utrzeć z żółtkami, jajkiem i łyżką oleju do puszystości. Dodać wyrośnięte drożdże, zmiksować. Następnie wsypać przesianą mąkę oraz sól. Ciasto dobrze zagnieść rękami lub wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.
Miękkie masło utrzeć z żółtkami, jajkiem i łyżką oleju do puszystości. Dodać wyrośnięte drożdże, zmiksować. Następnie wsypać przesianą mąkę oraz sól. Ciasto dobrze zagnieść rękami lub wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego.
Wyrobione ciasto cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o boku 10 cm. Na środek każdego wyłożyć łyżeczkę marmolady i rozsmarować nożem (zostawiając jeden bok wolny). Każdy kwadracik zwinąć w rurkę i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie. Odstawić na minimum 30 minut do wyrośnięcia.
Piec w 180 st.C przez około 20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Inspiracja/ źródło: Przy kuchennym stole
7 komentarzy
Przepiękne !! 🙂
Wyglądają smakowicie 🙂
Wyglądają super. Mam pytanie. Ile rureczek wychodzi z jednej porcji ciasta?
Chciałam upiec twoje ciasteczka i mam pytanie czy można je przechowywać czy toczy raczej nie od razu zjeść
Najlepiej zjeść w ciągu kilku dni 🙂
Dziękuję za odp.życzę miłego dnia
Wzajemnie! 😉