2,2K
Składniki:
Ciasto:
Lukier:
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę, masło, cukier puder, żółtka i śmietanę wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 2 godziny (lub całą noc)
Małe ciasteczka, które rzeczywiście przypominają aspirynki 😀 Po prostu rozpływają się w ustach 😀 Przełożone dżemem bądź marmoladą, jak kto woli 🙂 Polecam!
Składniki:
Ciasto:
200 g zimnego masła
2 szkl mąki pszennej
3 duże żółtka
2 łyżki kwaśniej śmietany 18%
Lukier:
1 białko
cukier puder
Dodatkowo:
dżem lub marmolada
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę, masło, cukier puder, żółtka i śmietanę wyrobić rękami do uzyskania jednolitego ciasta. Uformować z niego kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce około 2 godziny (lub całą noc)
Lukier: Białko lekko ubić trzepaczką, dodać tyle cukru pudru, aby powstał bardzo gęsty lukier.
Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm. Wycinać kieliszkiem do wódki malutkie kółeczka. Każde posmarować z góry lukrem. Piec na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w 180 st.C przez około 20 minut do zarumienienia. Wyjąć i przestudzić.
Ostudzone ciastka przełożyć dżemem/ marmoladą. Smacznego!