6,4K
Na wystudzony spód nałożyć wzdłuż dłuższego boku pasek masy orzechowej. Koło niego pasek masy makowej i znów orzechowej i makowej. Na wierzch wyłożyć masę serową. Ciasto przykryć folią aluminiową. Piec w 170 st.C przez około 60 minut (po 30 minutach polecam ściągnąć folię, by ciasto się lekko zarumieniło). Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem. Smacznego! 😉
Ciasto Rzeszowiak- czyli połączenie trzech ciast: makowca, sernika i orzechowca. Efektowne, ale niestety pracochłonne. Gdy zobaczyłam przepis, wiedziałam, że muszę go wypróbować. Nie zawiodłam się 😉 Ciasto jest wyborne! Doskonałe na zbliżające się święta Bożego narodzenia. Przepis zaczerpnęłam z programu pani Ewy Wachowicz. Gorąco polecam!
Składniki: (na blaszkę 24×40 cm)
Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
2 żółtka
100 g cukru
150 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany 12%
250 g mąki pszennej
2 żółtka
100 g cukru
150 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki śmietany 12%
Masa makowa:
250 g zmielonego maku
2 żółtka
3/4 szkl mleka
1/2 szkl cukru
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka miodu
3 krople aromatu migdałowego
250 g zmielonego maku
2 żółtka
3/4 szkl mleka
1/2 szkl cukru
1 łyżka masła lub margaryny
1 łyżka miodu
3 krople aromatu migdałowego
Masa orzechowa:
350 g zmielonych orzechów włoskich
1/2 szkl mleka
3/4 szkl cukru
1 łyżka masła lub margaryny
350 g zmielonych orzechów włoskich
1/2 szkl mleka
3/4 szkl cukru
1 łyżka masła lub margaryny
Masa serowa:
500 g twarogu półtłustego
200 g miękkiego masła
3/4 szkl cukru pudru
1 budyń śmietankowy
6 żółtek
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
500 g twarogu półtłustego
200 g miękkiego masła
3/4 szkl cukru pudru
1 budyń śmietankowy
6 żółtek
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
10 białek
szczypta soli
cukier puder do posypania
10 białek
szczypta soli
cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ciasto kruche: Wszystkie składniki wyrobić, uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wykleić do blaszki 24×40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec w 180 st.C przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Masa makowa: Mak zalać gorącym mlekiem, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do puszystości. Dodać mak i resztę składników, zmiksować do uzyskania jednolitej masy.
Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem i masłem. Zalać nim orzechy, wymieszać i ostudzić.
Masa serowa: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Twaróg zmielić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami do puszystości. Dodać mąkę, budyń, cukier waniliowy i twaróg, zmiksować do połączenia składników.
Białka ubić na sztywną pianę z solą. 1/2 białek dodać do masy serowej, 1/4 do masy orzechowej, a 1/4 do makowej, delikatnie wmieszać do poszczególnych mas.
Na wystudzony spód nałożyć wzdłuż dłuższego boku pasek masy orzechowej. Koło niego pasek masy makowej i znów orzechowej i makowej. Na wierzch wyłożyć masę serową. Ciasto przykryć folią aluminiową. Piec w 170 st.C przez około 60 minut (po 30 minutach polecam ściągnąć folię, by ciasto się lekko zarumieniło). Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Posypać cukrem pudrem. Smacznego! 😉
8 komentarzy
Wspaniałe jest to Twoje wykonanie! Czy mogłabym skatalogować Twój przepis na moim blogu – katalogu (http://lokalnesmakolyki.blogspot.com) pod literką R (Rzeszów)? Serdecznie pozdrawiam.
Proszę bardzo. Pozdrawiam! 🙂
super makowiec 🙂 regionalny!
Zapraszam do mnie na konkurs 😉
Nie spotkałam się z tym ciastem, czadowe!
🙂
Ciasto wygląda naprawdę smacznie, ale ja wykluczyłabym z niego makowca, gdyż najzwyczajniej za nim nie przepadam. Czy tą część można zamienić na jakąś inną? Chciałabym dwa razy użyć części sernikowej – czy mogę to zrobić?
Jasne! Można zrobić 2x masę serową 🙂
uwielbiam takie ciasta 🙂