1,7K
Święta się zbliżają, więc zapraszam na pierniczki. Nie te tradycyjne, a z drożdżami. Są równie smaczne, choć trzeba przyznać, że najlepsze pierniki to te prawdziwe, długodojrzewające, robione kilka tygodni przed świętami 😉 Pierniczki drożdżowe są puszyste, mięciutkie, najlepsze w pierwszym i drugim dniu po upieczeniu. Dodatkowo można je przełożyć dżemem (ja pominęłam ten krok). Polecam!
Składniki: (na dwie blaszki pierniczków)
Ciasto:
500 g mąki pszennej
50 g drożdży
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
2 łyżki cukru trzcinowego
½ szkl wody
1 łyżka przyprawy do piernika
dżem porzeczkowy do przełożenia pierniczków (opcjonalnie)
50 g drożdży
1 łyżka masła
1 łyżka miodu
2 łyżki cukru trzcinowego
½ szkl wody
1 łyżka przyprawy do piernika
dżem porzeczkowy do przełożenia pierniczków (opcjonalnie)
Lukier:
1 białko
1-1,5 szkl cukru pudru
łyżka soku z cytryny
1 białko
1-1,5 szkl cukru pudru
łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Ciasto: W letniej wodzie rozpuścić drożdże i cukier. W innym naczyniu rozpuścić masło z miodem i przyprawą do piernika. Wszystkie składniki umieścić w misce, dobrze wyrobić (rękami lub mikserem) do uzyskania gęstego, elastycznego ciasta. Ciasto odstawić na 30 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce).
Po tym czasie cienko rozwałkować, za pomocą foremek wykrawać pierniczki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić na 10-15 min do wyrośnięcia.
Piec w 180st.C przez około 10 minut do zarumienienia. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Pierniczki można przekroić na pół i przełożyć dżemem.
Lukier: Składniki utrzeć ze sobą. Gęstym lukrem udekorować pierniczki. Smacznego!
Inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi