2,5K
Przepyszne naleśniki z dodatkiem puree z dyni i cynamonu. Proste w przygotowaniu, wyśmienite zarówno na słodko, jak i wytrawnie. W zależności od użytej dyni będą miały mniej lub bardziej intensywny żółto-pomarańczowy kolor. Polecam!
Składniki: (na 10 sztuk)
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki puree z dyni (200 g)
- 1 łyżka oleju + odrobina do natłuszczenia patelni
- 150 g mąki pszennej, przesianej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 2-3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować mikserem do uzyskania jednolitego, gładkiego ciasta (powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Schłodzić w lodówce 20 minut. Po tym czasie na rozgrzaną patelnię natłuszczoną olejem nakładać porcje ciasta i rozprowadzić po patelni. Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. dżemem lub na wytrawnie. Smacznego!
Rady:
-
-
-
- jeśli chcecie naleśniki na wytrawnie, zmniejszcie ilość cukru do 1 łyżki i dodajcie więcej soli.
-
-
18 komentarzy
Wyszly super:) Dziekuje za przepis.
Przepyszne naleśniki, dzisiaj zrobiłam. Dzieci zjadły na słodko a my z mężem z nadzieniem warzywnym. Miałam małe wątpliwości, czy nie będą się rozlatywały w trakcie smażenia, ale usmażyły się bardzo ładnie i bezproblemowo 🙂 Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam
Nie jadlam takich nalesnikow, ale dynie mam i pomysl na jutrzejszy lunch juz tez 😀
Przepis godny wypróbowania i w fajny sposób podany. 🙂
Uwielbiam zarówno na słodko jak i słono 🙂
Lubię dodawać dynię do naleśników. Pychota 🙂
Jeszcze spotykam dynię w sklepach oraz na targach warzywnych. ; )
Fajny pomysł 🙂 A takie puree można dowolnie podmieniać na inne warzywa i owoce? Czy jest ryzyko, że będzie zbyt wodniste?
Można spróbować, choć może nie obejść się bez drobnych zmian w proporcjach 🙂
Jesienią taki przepis ma w sobie magię 🙂
W końcu zrobiłam. Pychota!
Zakochałam się w tych naleśnikach 🙂
pyszności!
Ciągle mnie zaskakujesz swoimi pomysłami na dania 🙂
Ciekawa odmiana i urozmaicenie tradycyjnych naleśników 🙂
😉
Wyglądają przepysznie. Nie mogę się doczekać, aż wypróbuję ten przepis i sprawdzę czy smakują tak pysznie dyniowo jak się tego spodziewam
Świetny przepis, idealny wygląd, tylko polecać