Jak dla mnie perfekcyjny przepis na domowe naleśniki! Ciasto nie przywiera do patelni, a gotowy naleśnik jest cieniutki i delikatny. Zdecydowanie najlepsze naleśniki, jakie do tej pory zrobiłam 😉 Polecam!
Składniki: (na 8 naleśników)
100 g mąki pszennej
2 jajka
1 łyżka oleju słonecznikowego
szczypta soli
300 ml mleka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować mikserem do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowane ciasto schłodzić w lodówce minimum 30 minut. Smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia na patelni z niewielką ilością tłuszczu (najlepiej skropić patelnię olejem i za pomocą ręcznika papierowego rozprowadzić olej na całej patelni) Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Inspiracja/ źródło: Moje Wypieki
4 komentarze
Pyszne naleśniczki 🙂
Nie przywierają do patelni, bo mają olej w cieście 🙂 ja robię tylko takie, bo tak mnie nauczyła Mama 🙂 ale ciastu nie zawsze daję odpocząć (czy to na blacie czy w lodówce), bo głód domowników nakazuje smażyć "teraz, już, natychmiast" 😀 tylko zaplanowane wcześniej ciasto sobie leżakuje 🙂 wtedy lepiej się smażą 🙂
będę robic
Ach znalazłam 🙂 Dziękuje za podsunięcie pomysłu. CO prawda, na dzisiaj obiad już mam, ale jutro robię Twoje naleśniki 🙂