24,K
PRZYGOTOWANIE
Placuszki na jogurcie naturalnym jak najlepsze amerykańskie pancakes. Puszyste, złociste, podane z ulubionymi owocami. Polecam na śniadanko lub do pudełeczka na drugie śniadanie do pracy!
SKŁADNIKI
(na 10-12 sztuk)
Placuszki:
- 2 jajka
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego + odrobina do natłuszczenia patelni
- 150 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do podania:
- ulubione owoce
- jogurt naturalny
PRZYGOTOWANIE
Placuszki: Jajka roztrzepać w misce, dodać wszystkie pozostałe składniki wraz z przesianą mąką i krótko zmiksować do uzyskania jednolitej, gęstej masy.
View this post on Instagram
Na rozgrzaną patelnię delikatnie natłuszczoną olejem nakładać porcje ciasta (1 placuszek = 1 – 1,5 łyżki ciasta). Placuszki smażyć z obu stron do zarumienienia, obracać podważając łopatką. Podawać na ciepło z ulubionymi owocami i jogurtem naturalnym. Świetnie sprawdzi się również miód lub syrop klonowy. Smacznego!
7 komentarzy
Mojej młodej na pewno się spodobają, uwielbia wszelkiego rodzaju placki 🙂
A można zastąpić mąkę pszenną inną np. Jaglana?
Pewnie! Ryżowa czy też żytnia lub pełnoziarnista będzie okey 😉 Trzeba jednak wziąć poprawkę na ilość mąki- każda inaczej chłonie płyny.
Czy jogurt w można zastąpić np. kefirem? Czy będą równie dobre?
Tak, można 🙂
czy można dodać sok z cytryny? jak tak to ile około?
można, do smaku 🙂