2,1K
Tak jak obiecałam, wszystkie trzy zwycięskie przepisy w konkursie „DROŻDŻE W ROLI GŁÓWNEJ” wypróbuję i opublikuję na blogu 😉 Dziś zapraszam Was na pierwszy z nich- niezwykły chlebek z suszonymi figami, orzechami laskowymi i cynamonem, który wygrał ten konkurs 😀 Jestem bardzo mile zaskoczona jego smakiem! Zdrowy, raczej ciężki i zbity, lekko słodkawy z chrupiącymi pod zębami orzechami…POEZJA <3 Teraz mam pewność, że mój wybór zwycięzcy był strzałek w 10! A przepis pochodzi z bloga a navy kitchen. Dziękuję 🙂
Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką, solą, przyprawami, drobno pokrojonymi figami i orzechami laskowymi (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn!) Dodać miód oraz wodę i dobrze wyrobić- ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Z ciasta uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Składniki:
Ciasto:
450 ml wody
20 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży suchych
800 g mąki razowej
80 ml miodu
5-6 suszonych fig
150 g orzechów laskowych
2-3 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki mielonych goździków
Dodatkowo:
ziarna do posypania: słonecznik, pestki dyni, sezam, siemię lniane itp.
1 jajko do posmarowania chleba
Przygotowanie:
Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką, solą, przyprawami, drobno pokrojonymi figami i orzechami laskowymi (ze świeżymi drożdżami najpierw zrobić rozczyn!) Dodać miód oraz wodę i dobrze wyrobić- ręcznie lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Z ciasta uformować kulę i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Po tym czasie przełożyć ciasto do dużej formy keksówki (lub dwóch mniejszych) wysmarowanej masłem i obsypanej mąką. Chlebek wysmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Piec w 200 st.C przez około 45 minut. Upieczony wyjąć z piekarnika i przestudzić. Smacznego!
2 komentarze
świetny chlebek!
zachęcam do wzięcia udziału w konkursie 🙂 http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/08/konkurs-pozegnanie-wakacji-z-owocowym.html
Ogłoszenia drobne Radom