Nie pamiętam, który to już raz robię te sakiewki. Są nieziemskie! Sprawdzą się doskonale jako przekąska w ciągu dnia. Serdecznie polecam!
SKŁADNIKI
(na ok. 25- 30 sakiewek)
Ciasto:
- 250 g twarogu półtłustego, zmielonego dwukrotnie
- 250 g zimnego masła
- ok. 320 g mąki pszennej + do podsypywania
- szczypta soli
Lukier:
- 150 g cukru pudru
- 60 g kwaśnej śmietany 12-18%
Dodatkowo:
- 4 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE
Ciasto: Składniki na ciasto szybko wyrobić rękami, uformować w kulę i owinąć w folię spożywczą. Schłodzić w lodówce minimum 60 minut.
Nadzienie: Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę. Wymieszać z cukrem i cynamonem.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Wykrawać kwadraty o wymiarach 8×8 cm. Na każdy kwadracik nałożyć odrobinę jabłek. Wszystkie rogi złączyć ze sobą, tworząc sakiewki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C przez około 20-30 minut do ładnego zarumienienia. Wyjąć i przestudzić.
Lukier: Składniki dobrze wymieszać ze sobą, do uzyskania niezbyt gęstego lukru (w razie potrzeby dodać więcej śmietany lub cukru pudru). Polać lukrem lekko ciepłe sakiewki. Smacznego!
RADY
- ważne jest, by twaróg był zmielony przed użyciem. Jeśli tego nie zrobimy i użyjemy twarogu bezpośrednio z kostki, w cieście pojawią się grudki sera, które po upieczeniu będą wyraźnie widoczne w ciastkach i nieprzyjemnie chrupać pod zębami.
- twaróg z powodzeniem można zastąpić serkiem śmietankowym typu Almette lub philadelphia. Sprawdzają się one równie dobrze :). Gdy z nich korzystamy, można pominąć dodatek soli w cieście.
1 komentarz
Uzależniające. Pyszne, proste w wykonaniu. To jest jeden z takich przepisów, który będzie przekazywany z pokolenia na pokolenie. Dziękuję!