Małe, puchate mini pączusie na jeden kęs. Wybitnie kokosowe i delikatne. Urzekły mnie przede wszystkim swoją cudną nazwą. A przepis jest jednym z trzech, który został wyróżniony w moim konkursie “DROŻDŻE W ROLI GŁÓWNEJ” Pani Justynie bardzo dziękuję za tak pyszną drożdżową propozycję 😉 Na pewno zrobię te puff-puffy jeszcze nie raz!
Składniki: (na około 40 sztuk)
Ciasto:
1 szkl ciepłej wody
2 szkl mleka kokosowego
7 g suszonych drożdży
1/2 – 3/4 szkl cukru
1/2 łyżeczki soli
1 szkl płatków kokosowych
4 i 1/2 szkl mąki pszennej
Dodatkowo:
olej do głębokiego smażenia
cukier do obtoczenia
Przygotowanie:
Ciasto: Wodę, sól, cukier, drożdże oraz mleko kokosowe wymieszać i odstawić na 5 minut. Następnie dodać mąkę oraz kokos i dobrze wymieszać do powstania gęstego, jednolitego ciasta. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Po tym czasie w rondlu rozgrzewać olej. Za pomocą łyżeczki nakładać niewielkie porcje ciasta (w razie konieczności podsypywać mąką, by ciasto się nie kleiło) Smażyć na złoty kolor ze wszystkich stron.
Usmażone przenieś na papierowy ręcznik i odsączyć. Jeszcze ciepłe pączusie obtoczyć w cukrze. Smacznego!
Źródło: Kuchenne fascynacje
4 komentarze
Kokosowe….to coś dla mnie…pyszne muszą być.
Smacznie 😉
Pączusie przepyszne. na pewno zrobię je ponownie 🙂
I'm obliged for the blog article. Really Cool