2,8K
Składniki:
Ciasto:
Owocowy kisiel:
Owocowy kisiel: Rabarbar i truskawki umyć, osuszyć i drobno pokroić. Umieścić w garnku wraz z cukrem. Gotować kilka minut, aż owoce się rozpadną i puszczą sporo soku. Wsypać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach zimnej wody. Zagotować, następnie zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia.
Ciasto: Na początku odważyć wszystkie potrzebne składniki. Drożdże rozpuści w kilku łyżkach ciepłego mleka z 1 łyżeczką cukru. Wsypać 1-2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut do ruszenia drożdży.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Rady:
Puszysta drożdżówka nadziana kisielem rabarbarowo-truskawkowym, pieczona w bardzo ciekawy sposób. Ciasto smarujemy wspomnianym wyżej kisielem, odpowiednio składamy i wałkujemy, po czym tniemy na równie paski, które następnie skręcamy w spirale. Pieczemy na jednej dużej blaszce, ciasno obok siebie. Dopiero po upieczeniu zwijamy w mega zakręconą drożdżówkę. Musicie wypróbować!
Składniki:
Ciasto:
30 g świeżych drożdży
50 g cukru
450 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
200 ml ciepłego mleka
50 g cukru
450 g mąki pszennej + odrobina do podsypywania
200 ml ciepłego mleka
2 jajka
szczypta soli
50 g miękkiego masła
Owocowy kisiel:
400 g rabarbaru
300 g truskawek
150 g cukru
150 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
2 łyżki zimnej wody
2 łyżki zimnej wody
Przygotowanie:
Owocowy kisiel: Rabarbar i truskawki umyć, osuszyć i drobno pokroić. Umieścić w garnku wraz z cukrem. Gotować kilka minut, aż owoce się rozpadną i puszczą sporo soku. Wsypać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach zimnej wody. Zagotować, następnie zdjąć z palnika i odstawić do wystudzenia.
Ciasto: Na początku odważyć wszystkie potrzebne składniki. Drożdże rozpuści w kilku łyżkach ciepłego mleka z 1 łyżeczką cukru. Wsypać 1-2 łyżki mąki i dokładnie wymieszać. Rozczyn pozostawić w ciepłym miejscu na 20-30 minut do ruszenia drożdży.
Do miski wsypać resztę mąki, cukru i wlać pozostałe ciepłe mleko. Wsypać sól, wbić jajka i dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy. Zacząć wyrabiać ciasto mikserem z hakiem. Pod koniec dodać miękkie masło. Wyrobione ciasto jest elastyczne, lepkie i jednolite. Umieścić je w czystej naoliwionej misce i przykryć ściereczką. Odstawić na 60-90 minut do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto krótko zagnieść dłońmi na stolnicy oprószonej mąką, rozwałkować na duży prostokąt. Posmarować go owocowym kisielem (pozostawiając kilka łyżek do posmarowania upieczonego ciasta). Dłuższe boki prostokąta złożyć do środka, skleić. Ciasto delikatnie rozwałkować, na szerokość (patrz zdjęcie poniżej- nr 2 i 3). Pociąć na ok. 20 równych pasków.
Każdy pasek skręcić w spirale i umieścić na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ciasno obok siebie.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 20-30 minut do zarumienienia. Po tym czasie wyjąć, a po lekkim przestudzeniu odwrócić do góry nogami, wysmarować resztą owocowego kisielu i ciasno zwinąć w roladę. Owinąć folią spożywczą i pozostawić do wystudzenia (drożdżówka się teraz dobrze „sklei”).
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Rady:
- jeśli na blaszce nie zmieszczą Wam się wszystkie spirale (mnie się trzy nie zmieściły), możecie upiec z nich pojedyncze małe drożdżówki.
Inspiracja: klik
3 komentarze
Bardzo fajny pomysł, pysznie wygląda!
No nie, to jest boskie! Nie dość, że wygląda bajecznie to pewnie też tak smakuje 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ja też dziękuję… i cieszę się, że posmakowała…no i pięknie wygląda..