1,1K
Kiwi obrać i pokroić na mniejsze części. Zmiksować razem z sokiem z cytryny na puree. Wodę i cukier umieścić w garnuszku i zagotować (cukier powinien się rozpuścić!) Mieszankę zdjąć z ognia i przestudzić. Następnie umieścić w lodówce do schłodzenia (około 30 minut). Po tym czasie dodać ją do puree z kiwi i dobrze zmiksować. Masę przelać do pojemnika, szczelnie zamknąć i schłodzić w lodówce całą noc. Schłodzoną ponownie zmiksować i umieścić w zamrażalniku. Podczas chłodzenia co około 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować (zapobiegnie to tworzeniu się kryształków lodu, a sorbet będzie bardziej puszysty). Tak przygotowany sorbet przechowywać w zamrażalniku. Smacznego!
W upalne dni, zamiast lodów można zrobić sorbet! Czyli ich dietetyczną wersję, składającą się najczęściej z wody i owoców. Orzeźwiający, nie za słodki, przepyszny 🙂
Składniki:
1 kg kiwi
4 łyżki cukru (lub więcej)
sok z cytryny
½ szkl wody
1 kg kiwi
4 łyżki cukru (lub więcej)
sok z cytryny
½ szkl wody
Przygotowanie:
Kiwi obrać i pokroić na mniejsze części. Zmiksować razem z sokiem z cytryny na puree. Wodę i cukier umieścić w garnuszku i zagotować (cukier powinien się rozpuścić!) Mieszankę zdjąć z ognia i przestudzić. Następnie umieścić w lodówce do schłodzenia (około 30 minut). Po tym czasie dodać ją do puree z kiwi i dobrze zmiksować. Masę przelać do pojemnika, szczelnie zamknąć i schłodzić w lodówce całą noc. Schłodzoną ponownie zmiksować i umieścić w zamrażalniku. Podczas chłodzenia co około 30 minut przez pierwsze 3 godziny zmiksować (zapobiegnie to tworzeniu się kryształków lodu, a sorbet będzie bardziej puszysty). Tak przygotowany sorbet przechowywać w zamrażalniku. Smacznego!