30,7K
Przepyszny sernik z popularnymi ciasteczkami Oreo, dwukolorowy, bardzo puszysty, kremowy i delikatny. Piekłam go już kilka razy i za każdym razem króluje. Obiecuję, że na jednym kawałku się nie skończy ;). Polecam upiec!
Składniki: (na kwadratową blaszkę o wymiarach 24×24 cm)
Spód z ciastek Oreo:
350 g ciastek Oreo
70 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
Masa serowa:
1 kg mielonego twarogu
1 szkl cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 szkl śmietany 12%
4 jajka
4 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g czekolady mlecznej
50 g gorzkiej lub deserowej czekolady
2 łyżeczki naturalnego kakao
Przygotowanie:
Spód z ciastek Oreo: Ciastka wraz z masłem umieścić w malakserze (4 sztuki odłożyć na bok- posypiemy nimi wierzch sernika). Zmiksować do połączenia składników i uzyskania mokrej ciemnej masy. Masę ciasteczkową wyłożyć do kwadratowej formy o wymiarach 24×24 cm wyścielonej papierem do pieczenia, dobrze ugnieść dłonią. Blaszkę ze spodem schować do lodówki.
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Twaróg krótko zmiksować z cukrem, ekstraktem, śmietaną, jajkami i przesianą mąką ziemniaczaną.
Do połowy masy serowej wlać przestudzone, ale wciąż płynne czekolady oraz wsypać przesiane kakao. Krótko zmiksować.
Białą masę serową wylać na schłodzony twardy spód z ciastek Oreo zostawiając odrobinę na górę sernika. Na to łyżką wyłożyć masę czekoladową. Na górę dać resztę białego sera. Nożem delikatnie przemieszać obydwa kolory sernika. Wierzch posypać odłożonymi wcześniej i pokruszonymi ciastkami Oreo. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez około 60 minut, aż sernik będzie ścięty i galaretkowaty pośrodku. Po tym czasie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i studzić przez około 15 minut. Następnie wyjąć. Po wystudzeniu schłodzić w lodówce całą noc. Smacznego!
Przepis zmodyfikowany z tej strony
26 komentarzy
Wygląda smakowicie😁
Dziękuję 🙂
Wygląda smakowicie;)jaki rozmiar blaszki ?:)
Witam 😉 Podałam w przepisie. Blaszka 24×24 cm. Pozdrawiam!
WYgląda fantastycznie! Niesamowicie puszysty i apetyczny 🙂
Dziękuję ;D
Jak należy rozumieć „blaszkę ze spodem schować do lodówki”? Czy to znaczy, że sam spód schować, a cała masa na papierze wraz z boczkami zostaje? 🙂
Mega apetyczny ")
Bardzo smacznie wygląda, będę musiała kiedyś zrobić 🙂 Pozdrawiam.
Czy wychodzi delikatny?Czy raczej taki ciężki?
Delikatny i kremowy 🙂
Mi wyszedł ciężki, ale może coś źle zrobiłam 🤔 Mąki ziemniaczanej, to powinny być łyżki płaskie czy czubate? I jaki ser będzie najlepszy Justynko? Bo może to też kwestia sera, jedne są bardziej gęste, zbite a inne lżejsze. Mimo tego, że wyszedł zbity, to był pyszny i planuję powtórzyć 😋❤️
Czym mogę zastąpić makę ziemniaczaną?:)
Mąką pszenną 🙂
Witam, śmietana ma być słodka czy kwaśna?
Kwaśna 🙂
A te ciasteczka oreo to takie z nadzieniem czy są bez? I jak bez nadzienie to gdzie takie kupić?
Z nadzieniem, klasyczne ciastka Oreo 😉
Miksujemy w całości. Pozdrawiam!
Piękny 🙂 na jakim programie piec go w piekarniku elektrycznym ?
Ja piekę góra dół 😉
Jeśli chciałabym zrobić ciasto w blaszce prostokątnej o wymiarach 40×25, wystarczy, że zwiększę porcje o połowę?
Z 1,5 albo dwóch porcji 🙂
Ten sernik to niebo w gębie, polecam! 🙂
11/10. Sernik podbił serca moich bliskich. Cała blacha zniknęła w przeciągu godziny😁
Czekolady roztapiamy oddzielnie?
Czy mogę użyć tu sera z wiaderka czy to ma być ten w kostach?