5,8K
Muszę się przyznać… jestem owsiankożercą ;). Potrafię jeść ją przez cały tydzień! Owsianka to zdrowa i sycąca propozycja na śniadanie. Można ją dowolnie modyfikować, podawać, z czym tylko przyjdzie nam ochota. Dzisiejsza odsłona to połączenie płatków owsianych z masłem orzechowym i bananem. Pycha!
Składniki: (na 1 porcję)
1 szklanka mleka
5 łyżek płatków owsianych (50 g)
1 łyżka erytrolu (lub innego słodzidła, np. ksylitolu, syropu klonowego, cukru trzcinowego itp.)
1 mały banan
2 łyżeczki masła orzechowego
Przygotowanie:
Mleko przelać do garnuszka, wsypać do niego płatki owsiane, erytrol i dodać łyżeczkę masła orzechowego. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut, aż płatki napęcznieją i wchłoną nadmiar mleka. Zestawić z ognia, pozostawić pod przykryciem jeszcze na kilka minut, by owsianka doszła. Następnie przełożyć do miseczki, podawać z plasterkami banana i dodatkową łyżeczką masła orzechowego. Można pokusić się o polanie syropem klonowym. Smacznego!
4 komentarze
Smacznie 🙂
Dziękuję i pozdrawiam! 😉
Bardzo podoba mi się Twój blog Justynko 🙂 Jakich używasz płatków, błyskawicznych czy górskich?
Bardzo mi miło 🙂
A platkow uzywam roznie: raz blyskawicznych, raz gorskich. Zalezy ile mam czasu. Zarowno te jak i gorskie nadaja sie doskonale 😉 Pozdrawiam!