Spieczone, chrupiące z zewnątrz, miękkie i wilgotne w środku. Takie są moje ulubione kokosanki :). Uwielbiam, gdy podczas pieczenia w całym domu pięknie pachnie kokosem. Wypróbujcie ten przepis!
SKŁADNIKI
(na około 30 sztuk)
- 2 białka (70 g)
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 200 g wiórków kokosowych
- 50 g masła
- 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
Masło i 50 g cukru rozpuścić w garnuszku. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia.
Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo wsypywać resztę cukru (100 g), ubijać. Kolejno dodać wiórki kokosowe, stopione i przestudzone masło, a także mąkę ziemniaczaną. Całość delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki.
Łyżeczką nakładać porcje masy, formować zgrabne kokosanki i umieszczać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (pamiętajcie o odległościach- ciasteczka delikatnie rozejdą się na boki). Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st.C przez około 15 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć i wystudzić. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Kokosanki zchowują świeżość przez kilka dni. Smacznego!
5 komentarzy
Uwielbiam te ciasteczka, są pyszne i można je szybko zrobić , kiedy ma się ochotę na małe co nieco 🙂
Zgadzam się 😉 Prosto i smacznie! Pozdrawiam ;D
uwielbiam kokosanki !
Bardzo prosty przepis, zabieram się do robienia! Jedyne czego mi brakuje w przepisach to więcej zdjęć z przygotowywania. Nie zawsze nam coś wychodzi, robimy z roznych skladnikow wszycy. A na zdjęciu można zobaczyć konsystencję itp. Pozdrawiam
Dzięki za uwagę! Postaram się wrzucać więcej zdjęć z przygotowania 😉 Często dodaję je na Instagram- polecam zaglądać również tam 🙂