3,K
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
300 g mąki pszennej (plus do podsypywania)
150 ml mleka 3,2%
22 g świeżych drożdży
30 g cukru
40 roztopionego masła , przestudzonego
2 żółtka
1 op. cukru waniliowego
szczypta soli
Przygotowanie:
Mięciutkie, puszyste, obłędnie serowe i słodziutkie. Niczym nie odstają od tych sklepowych! Przepis pochodzi z cudownej książki Pawła Małeckiego Cukiernia Lidla. Polecam!
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
300 g mąki pszennej (plus do podsypywania)
150 ml mleka 3,2%
22 g świeżych drożdży
30 g cukru
40 roztopionego masła , przestudzonego
2 żółtka
1 op. cukru waniliowego
szczypta soli
Masa serowa:
275 g tłustego twarogu
2 żółtka
1 jajko
100 g cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
1 łyżka miękkiego masła
skórka otarta z połowy cytryny
odrobina soku z cytryny
1-2 łyżki śmietany 18%
275 g tłustego twarogu
2 żółtka
1 jajko
100 g cukru pudru
1 op. cukru waniliowego
1 łyżka miękkiego masła
skórka otarta z połowy cytryny
odrobina soku z cytryny
1-2 łyżki śmietany 18%
Dekoracja:
cukier puder/ lukier
cukier puder/ lukier
Przygotowanie:
Ciasto: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z cukrem i cukrem waniliowym (mleko powinno mieć temp. 40 st. C) Dodać odrobinę mąki i wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15-20 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do rozczynu dodać resztę składników i wszystko dobrze wyrobić, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie kleić się do rąk. Ciasto obsypać mąką i pozostawić przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Masa serowa: Twaróg zmielić. Żółtka, jajko, masło, cukier puder i cukier waniliowym utrzeć, dodać do twarogu razem z skórką, sokiem i śmietaną, dobrze wymieszać.
Ciasto rozwałkować na kształt prostokąta o grubości około 5 mm. Na połowie ciasta rozsmarować masę serową. Następnie złożyć w pół, przykrywając część z serem częścią bez sera. Dobrze przycisnąć oraz wygładzić. Ciasto pociąć na paski o szerokości około 2 cm. Każdy pasek skręcić kilkakrotnie i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pozostawić na 15 minut do napuszenia, a następnie posmarować białkiem. Piec w 180 st.C około 15-20 minut. Wyjąć i ostudzić na kratce. Ostudzone paluchy można posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem. Smacznego!
7 komentarzy
Pyszności. Zabieram jedną ze sobą 🙂
Pyszności. Zabieram jedną ze sobą 🙂
Proszę się częstować 🙂
Chyba się zaraz utopię we własnej ślinie! Kocham takie bułeczki 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję i polecam! 😀
Pyszne.Ja dałam make orkiszowa gdyż jestem uczulenia na gluten.Wyszły niesamowicie ładne i bardzo pyszne
Bardzo się cieszę. Pozdrawiam! 🙂