4,K
Tort o smaku zbliżonym do popularnych pralinek Crispello. Trzy blaty biszkoptu czekoladowego przełożone kremem Crispello- poezja! Zrobiłam go na specjalną okazję- Dzień Mamy. Wszystkim bardzo smakował i na pewno zrobię go jeszcze nie raz. Serdecznie polecam!
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
3 jajka w temperaturze pokojowej
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
2 kopiaste łyżki naturalnego kakao
50 g startej czekolady gorzkiej
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
3 jajka w temperaturze pokojowej
1/2 szkl cukru
1/2 szkl mąki pszennej
2 kopiaste łyżki naturalnego kakao
50 g startej czekolady gorzkiej
Krem czekoladowy Crispello:
1 szkl mleka
2 łyżki cukru
1 budyń czekoladowy
300 ml śmietanki kremówki 36%
1-2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
1 szkl mleka
2 łyżki cukru
1 budyń czekoladowy
300 ml śmietanki kremówki 36%
1-2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
Dodatkowo:
około 100 g rurek (mogą być z kremem, np. czekoladowym)
opakowanie pralinek Crispello ( 15 sztuk)
okrągłe wafle o średnicy 20-22 cm
trochę startej, białej czekolady do dekoracji
opakowanie pralinek Crispello ( 15 sztuk)
okrągłe wafle o średnicy 20-22 cm
trochę startej, białej czekolady do dekoracji
Przygotowanie:
Biszkopt czekoladowy: Mąkę i kakao przesiać i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, cały czas miksując na średnich obrotach miksera. Następnie dodawać żółtka i dalej miksować (piana nie może opaść!) Wsypać mąkę z kakao oraz startą czekoladę. Delikatnie wmieszać suche składniki. Powstałą masę przelać do tortownicy o średnicy 20-22 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno!). Piec w 170 st.C około 30-35 minut (warto sprawdzić patyczkiem, czy biszkopt jest upieczony) Po tym czasie wyjąć z piekarnika i od razu spuścić na ziemie z około 60 cm. Następnie umieścić w uchylonym piekarniku i pozostawić do wystudzenia. Ostudzony przekroić na 3 równe blaty.
Krem czekoladowy Crispello: 3/4 szkl mleka zagotować. W reszcie rozpuścić cukier i budyń czekoladowy. Mieszankę wlać do gotującego się mleka. Cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Gorący budyń zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Stopniowo dodawać ostudzony budyń, cały czas miksując do uzyskania puszystego, gładkiego kremu. Na koniec wsypać przesiane kakao i krótko zmiksować.
Pierwszy blat biszkoptu wysmarować kremem i przykryć okrągłym waflem. Ponownie wysmarować kremem czekoladowym i posypać posiekanymi pralinkami Crispello. Przykryć II blatem biszkoptu i powtórzyć czynność. Na wierzch umieścić ostatni biszkopt. Boki i górę tortu wysmarować resztą kremu. Tort schłodzić kilka minut w lodówce. W międzyczasie, gdy tort się chłodzi, ostrym nożem przyciąć rurki do wysokości tortu. Następnie przykleić je do boków. Górę udekorować pralinkami Crispello, startą białą czekoladą i waflami. Schłodzić w lodówce minimum 4 godziny. Smacznego!
5 komentarzy
Wygląda pysznie,kiedyś również robiłam torcik obłożony rurkami,ale niestety rurki szybko się namoczyły,stały się giętkie i odpadały…:( A przepis na pewno wypróbuję.Pozdrawiam!
http://www.jagodowa-malina.blogspot.com
Ciesze sie! Rowniez pozdrawiam 😉
Ależ bomba kaloryczna, ale na pewno nie omieszkałabym jej spróbować 😉
Witaj 🙂
Czy zamiast rurek można użyć podłużnych biszkoptów ?
Gdzie kupić Crispello ?
Tak, można użyć podłużnych biszkoptów. Crispello można kupić w większych sklepach 🙂