1,7K
Przygotowanie:
Cebularze- czyli płaskie bułeczki nadziane dużą ilością cebuli. Bardzo puszyste, uwielbiane u mnie w domu. Są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne. Przepis pochodzi z rewelacyjnej książki Piotra Kucharskiego „Chleb. Domowa piekarnia”. Polecam!
Składniki: (na ok. 8 cebularzy)
Zaczyn:
10 g drożdży
100 ml wody
100 g mąki pszennej typ 750
Ciasto właściwe:
400 g mąki pszennej typ 750
1 łyżeczka soli
200 ml letniej wody
Dodatkowo:
2 duże cebule
2 łyżki oleju
3-4 łyżki maku
sól i pieprz
1 białko (do posmarowania)
Zaczyn:
10 g drożdży
100 ml wody
100 g mąki pszennej typ 750
Ciasto właściwe:
400 g mąki pszennej typ 750
1 łyżeczka soli
200 ml letniej wody
Dodatkowo:
2 duże cebule
2 łyżki oleju
3-4 łyżki maku
sól i pieprz
1 białko (do posmarowania)
Przygotowanie:
Zaczyn: Składniki wymieszać, odstawić na 30-60 minut.
Ciasto właściwe: Zaczyn wymieszać ze składnikami z ciasta właściwego, aż powstanie jednolita masa. Dobrze wyrobić (w razie konieczności podsypać mąką). Ciasto przełożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 2-3 godziny do wyrośnięcia.
Nadzienie: Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Pod koniec dodać mak i przyprawy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść, podzielić na 8 równych części (każda po około 100 g) Uformować z nich okrągłe bułeczki, następnie spłaszczyć i rozciągnąć ciasto ze środka na boki, aby po bokach powstała obwódka. Do środka nałożyć nadzienie cebulowe. Bułki umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie bułki posmarować roztrzepanym białkiem. Piec w 250 st.C około 8-10 minut do zarumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika i pozostawić do przestygnięcia na kratce. Smacznego!
2 komentarze
Apetycznie wyglądają 🙂
Dziękuję 😉