Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
Justyna Dragan
  • PRZEPISY
    • CIASTA
      • Babki i ciasta ucierane
      • Ciasta kremowe, przekładane
      • Tarty i ciasta kruche
      • Rolady i ciasta biszkoptowe
      • Ciasta czekoladowe
      • Ciasta bez pieczenia
      • Serniki
      • Szarlotki i jabłeczniki
      • Torty
      • Pierniki i makowce
    • CIASTKA I DROBNE SŁODKOŚCI
      • Muffinki i babeczki
      • Ciasteczka
      • Czekoladki, pralinki, batony
      • Bezy
      • Pierniczki
      • Pączki i faworki
      • Ptysie i eklerki
      • Mini serniczki
    • DESERY
    • STREFA FIT
    • PIECZYWO
      • Chleby na drożdżach
      • Chleby na zakwasie
      • Bułki i bagietki
      • Drożdżówki i słodkie bułeczki
      • Pizze
    • ŚNIADANIA
      • Naleśniki i placuszki
      • Owsianki i puddingi
      • Smoothie, koktajle, napoje
    • OKAZJE
      • Boże Narodzenie
      • Komunia
      • Wielkanoc
      • Tłusty Czwartek
      • Walentynki
      • Przepisy dla dzieci
    • DIETY
      • Przepisy wegańskie
      • Przepisy bezglutenowe
    • OBIADY
  • O MNIE
  • PORTFOLIO
  • MOJA KSIĄŻKA
  • WSPÓŁPRACA I KONTAKT
  • SKLEP
0
Bułki i bagietkiPIECZYWOPizzePrzepisy dla dzieci

Pizzerinki

by Justyna Dragan 8 marca 2019
autor Justyna Dragan 8 marca 2019
Puszyste, malutkie i domowe pizzerki z dużą ilością sosu pomidorowego ze świeżych pomidorów, kukurydzą, szynką, brokułem i oczywiście mozzarellą. Takie same można kupić w pobliskiej piekarni niedaleko mnie :). Są fenomenalne! Najlepsze od razu po wyjęciu z piekarnika, choć na zimno też nie są niczego sobie. Kolor sosu ze świeżych pomidorów jest niezwykle intensywny- pomarańczowy. To jeden z moich ulubionych. Często łączę go także z makaronem, ryżem albo pulpecikami mięsnymi/rybnymi. Nie ma tu mowy o sosach z koncentratu albo ketchupu! Serdecznie polecam ten przepis, na pewno się nie rozczarujecie ;). Będzie mi bardzo miło, jeśli skorzystacie z przepisu i przyślecie do mnie zdjęcia Waszych wypieków (na Facebooku lub Instagramie). Powodzenia! 





Składniki: (na ok. 12 sztuk)

Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej + odrobina do podsypania
25 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
300 ml ciepłej wody
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki oliwy z oliwek

Sos pomidorowy:
500 g świeżych pomidorów
1/2 małej cebuli
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki oliwy z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie do smaku

Dodatkowo:
2 kulki mozzarelli
szynka
brokuł
kukurydza
 świeża bazylia


Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe: Na początku przygotować rozczyn drożdżowy. W tym celu drożdże wkruszyć do miseczki, rozpuścić w 50 ml ciepłej wody z cukrem i 2 łyżkami mąki. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na 20 minut do ruszenia drożdży. Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałą mąkę (przesianą), resztę wody, sól, oregano, tymianek i oliwę. Składniki wyrobić mikserem z hakiem, aż ciasto będzie nawijać się na mieszadło, będzie elastyczne i lepkie. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto na 60-90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (do podwojenia objętości).

W międzyczasie przygotować sos pomidorowy: Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. Zeszklić w garnku na oliwie. Dodać pokrojone w kostkę pomidory (wcześniej należy je sparzyć i pozbawić skórki)  i dusić pod przykryciem przez około 15 minut, aż pomidory się rozpadną, a sos zredukuje. Na koniec zmiksować blenderem na gładko i przyprawić solą, pieprzem, oregano oraz ziołami prowansalskimi. Odstawić do wystudzenia.

Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami na stolnicy oprószonej mąką, a następnie rozwałkować na grubość 1 cm. Przy pomocy miseczki o średnicy około 10-12 cm wyciąć z ciasta koła i umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie (urosną!). Każdy krążek wysmarować sosem pomidorowym, następnie nałożyć szynkę, kukurydzę, rozdrobionego drobno brokuła i posypać poszarpaną mozzarellą.



Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez około 25 minut do zarumienienia i wyrośnięcia. Wyjąć, podawać od razu w towarzystwie świeżej bazylii. Smacznego!

Rady:
– czas pieczenia może się skrócić, jeśli ciasto rozwałkujemy cieniej. Otrzymamy wtedy również więcej pizzerek.


bazyliacebulaczosnekkukurydzaser mozzarella
14 komentarzy
7
FacebookTwitterPinterestEmail
poprzedni
Proste ciasto z białek
następny
Sernik bananowy z czekoladą na melasie

Zobacz również

Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

Ciasto Poduszkowiec

Jadalne doniczki czekoladowe

Kruchy torcik w kształcie serca

Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper...

Chleb żytni z mielonym kminkiem i miodem

Szybka focaccia

Dyniowe puchate bułki

14 komentarzy

Unknown 8 marca 2019 - 06:51

Będę robić z dziećmi, bo akurat mam jutro w domu przedszkole 😄 wyglądają smakowicie 😋

odpowiedz
Justyna Dragan 8 marca 2019 - 06:55

Extra! Trzymam kciuki 😉
Pozdrawiam!

odpowiedz
BlingBlingMakeUp 8 marca 2019 - 16:03

Najlepsza przekaska jaka znam 😉

odpowiedz
3G 10 marca 2019 - 18:51

Kapitalne. Boje się drożdży, nie mam pojęcia jak ich używać. Robiłam takie pizzerinki, a jako ciasta używałam podpłomyków albo kawałków cukinii.

odpowiedz
Anonimowy 11 marca 2019 - 13:48

Czy przypadkiem nie jest tu 2x więcej wody niz powinno? Z tego przepisu wyszła mi dosłownie zupa, na szczęście zorientowalam się, że coś nie tak i podratowałam mąką. Mąki do wody dałam jakoś 8:3 i przy tym wyszło w miarę ok. Możliwe, ze proporcje były inne, czy co się mogło stać? Już nawet zastanawiałam się, czy waga się nie popsuła, bo wyjątkowo wszystko dokładnie na niej odmierzałam, no ale chyba działa o.O

odpowiedz
Justyna Dragan 11 marca 2019 - 21:43

Witam! Jedne co przychodzi mi na myśl to pytanie: Czy przygotowując rozczyn drożdżowy z 50 ml wody odjełaś/eś je potem w cieście? 😉 (50 ml do rozczynu, a potem 250 ml do ciasta).

Proporcje są dobre, wiele osób już wypróbowało ten przepis i nie było żadnego problemu. Ciasto musi być delikatnie luźne i lepkie, ale na pewno nie jak "zupa" ;). Pozdrawiam!

odpowiedz
olecka 12 marca 2019 - 15:05

pizzerinki to chyba najczęściej jedzony przeze mnie fast food. Uwielbiam, zwłaszcza na ciepło 🙂

odpowiedz
Justysia 13 marca 2019 - 11:16

Wyglądają super i na pewno przetestujemy przepis, ale zrobimy je trochę większe 😉

odpowiedz
pychota 13 marca 2019 - 13:46

Pysznie wyglądają 🙂

odpowiedz
Wirgil 7 kwietnia 2019 - 13:27

robiłam już kilka razy, bardzo smaczne te pizzerinki 🙂

odpowiedz
Kejtiness 1 listopada 2019 - 11:48

Przepyszne. Na ciepło są najlepsze, ale w podróży jako przekąska też się świetnie sprawdziły 🙂

odpowiedz
Justyna Dragan 2 listopada 2019 - 21:00

Cieszę się!!

odpowiedz
Kornelia 4 marca 2022 - 14:52

i to jest świetna opcja na wieczór ze znajomymi 🙂 zapisuję przepis 🙂

odpowiedz
Aleksandra 12 maja 2022 - 16:10

Zrobiłam z grupa 3-4 latków, zabawy było co nie miara, każdy zrobił z własnymi ulubionymi dodatkami, robiłam z podwójnej porcji -naprawdę smaczny przepis, dziękuję!

odpowiedz

zostaw komentarz Cancel Reply

Zapisz moje imię i nazwisko, adres e-mail i witrynę w tej przeglądarce do następnego komentarza.

Szukaj

EBOOK CROISSANTY W WARUNKACH DOMOWYCH

Popularne

  • 1

    Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”

  • 2

    Ciasto Poduszkowiec

  • 3

    Jadalne doniczki czekoladowe

  • 4

    Sernik z paloną białą czekoladą i kremem bazyliowym

  • 5

    Sernik creme brulee

  • 6

    Najlepsza chałka z kruszonką + szklany dzbanek Wessper AquaMax Crystalline

  • 7

    Ebook “Świąteczne wypiekanie”

  • 8

    Batoniki czekoladowe z 3 składników

  • 9

    Szybka focaccia

  • 10

    Tradycyjne pączki

  • 11

    Bananowe FIT ciasto z czekoladą

  • 12

    Półkule czekoladowo-malinowe

Najnowsze komentarze

  • Emilia - Jadalne doniczki czekoladowe
  • Daniela92 - Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”
  • Iza - Domowe masło+ maślanka gratis
  • Basia - Ebooka “Croissanty w warunkach domowych”
  • Marek - Bazlama- turecki chleb z patelni

Tagi

banany biała czekolada budyń cynamon cytryna czekolada gorzka czekolada mleczna czosnek dżem galaretka herbatniki jabłka jagody jogurt naturalny kwaśna śmietana mak maliny masło orzechowe migdały miód mąka pszenna pełnoziarnista mąka żytnia mąka żytnia razowa olej kokosowy orzechy laskowe orzechy włoskie orzeszki ziemne otręby porzeczki powidła śliwkowe płatki migdałowe płatki owsiane rodzynki serek mascarpone sezam siemię lniane słonecznik truskawki twaróg wiórki kokosowe wiśnie wykorzystanie białek wykorzystanie żółtek śmietana kremówka żurawina

Poznaj Cytrynkę!

Facebook Instagram Email

justyna_dragan

Wpadaj też na Instagram! ;)

justyna_dragan
Jagody pomału się pokazują, szykujcie się (jak Jagody pomału się pokazują, szykujcie się (jak co roku) na wyzwanie #jagodziankidraganki 😎😁 Kto będzie piekł w tym roku razem ze mną? 😁😁 Już nie mogę się doczekać! ❤️🙌

A tymczasem zachęcam do korzystania z innych przepisów z sezonowymi owocami 🥰 Szukaj na blogu, szukaj tutaj na IG i oczywiście w ebookach ❤️

#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake
🖤beza nie musi być nudna 🤍 Zostawiam na do 🖤beza nie musi być nudna 🤍  Zostawiam na dobranoc! 🥰 #justynadragan#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#omom#blog#blogger#follow#weekend#merigue#beza#chocolate#chocolatecake#czekolada#chocolateideas @foodfluffer
Mniej analizowania, więcej działania. Byśmy odp Mniej analizowania, więcej działania.
Byśmy odpuścili z tym: „a co ktoś sobie pomyśli…”
Pytajmy, prośmy o pomoc, niech myśl o porażce nas nie blokuje.

Dziecięcej radości nam wszystkim! ❤️🥰 
PS. Przepis na doniczki szukajcie w rolkach😘😘 
#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#NastoletnieWypiekanie#blog#blogger#chocolatecake#chocolate#justynadragan#oreocake#oreo#chocolateoreocake
A jaki jest Twój ulubiony przepis na rabarbar? 😎
Ukryty w cieście, w drożdżówce, w musie, a może karmelizowany? Daj znać!! ❤️

A przepisu na drożdżówki ze zdjęcia szukaj w poprzednim poście ❤️❤️

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend##rabarbar#drożdżówki @hautescuisines @foodfluffer
Pierwsze, co pomyślałeś, widząc to zdjęcie? 😜😅 Pain au chocolat 🍫🍫 ajajaj poeezjaaa😍😋 W sklepiku znajdziecie DUUUŻEEE promki na ebooki! Warto skorzystać 😁😎 Sprawdźcie, co dla Was przygotowałam ❤️❤️ Link w bio @justyna_dragan 😁

#homemadecroissant#baker#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#croissant#painauchocolat
Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mni Często słyszę ➡️ za słodkie, zemdliło mnie!

Nie ma nic gorszego niż zapychający, przesłodzony i mdły tort urodzinowy 😖

Co lubimy? ➡️ KONTRASTY!

A dokładnie kontrasty smakowe! 😎

Do wszelkich ciast i deserów nie bój się:

✨ używać soli!
✨ wprowadzać owocowe akcenty w postaci wkładek, żeli i frużelin!

Tartaletka ze zdjęcia to słodka beza, kwaśny lemon curd i chrupki spód. Wypiek perfekcyjnie skomponowany! Zgodzisz się? 🥰🙃

#justynadragan#foodie#delicious#cookies#ciasto#foodpictures#foodstylist#foodblogger#cooking#cook#recipe#foodphotography#omom#blog#blogger#follow#weekend#chocolate#czekolada#ganache#chocolatecake#follow#followme#cake#recipe
🍋 #foodphotography 🍋 #instafood#instablog# 🍋 #foodphotography 🍋 

#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit#lemon#cytryny
Jem cały rok 🥰
Polska jabłkiem stoi ! 🍏🍎🍏
#foodphotography#instafood#instablog#mniam#yummy#food#foodporn#food#followme#follow#red#homemade#breakfast#śniadanie#recipe#cake#gymtime#fit##apples#jabłka
Pokaż więcej Instagram
  • Facebook
  • Instagram
  • Email

Copyright (c) 2021 - Justyna Dragan
Polityka prywatności
Regulamin sklepu


powrót do góry strony
Ta strona wykorzystuje ciasteczka do prawidłowego działania. Korzystanie z niej oznacza akceptację plików cookies. Polityka prywatności Akceptuję
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
SAVE & ACCEPT